Британська преса: Який ризик війни між Росією та Україною?

Британська преса: Який ризик війни між Росією та Україною?

Пересування російських військ поблизу України викликало занепокоєння Києва та Сполучених Штатів, які розглядають це як підготовку до можливого нападу на свого сусіда.

Пише британська щоденна газета The Daily Mail та розбирає деякі з питань у своїй публікації.

Що сторони кажуть про ризик конфлікту?

Росія заперечує, що комусь погрожує, і каже, що може розміщувати свої війська на власній території, як їй заманеться. Вона звинувачує Україну та НАТО у нагнітанні напруженості та припускає що Київ готується спробувати відбити два східних регіони, контрольовані проросійськими сепаратистами з 2014 року. Цього тижня російська служба зовнішньої розвідки порівняла ситуацію з загостренням 2008 року, що скінчилося війною, в якій російська армія розгромила війська сусідньої Грузії, пише британська газета.

Україна заперечує планування будь-якого такого наступу і стверджує, що Росія має понад 92000 військових, зосереджених біля українських кордонів для можливого нападу.

Наскільки ймовірне російське вторгнення?

Як пише The Daily Mail, агенція Reuters опитала більш ніж десяток поінформованих джерел, включаючи представників західної розвідки та росіян, знайомих з мисленням Кремля. Майже всі погодилися, що вторгнення навряд чи відбудеться. За їх словами, більш вірогідним сценарієм є використання Путіним загрози реальної військової сили, щоб дати сигнал, що Росія серйозно налаштована захищати свої «червоні лінії» щодо України.

Останніми тижнями вона неодноразово заявляла, що не готова зхміритися з постачанням НАТО зброї Україні чи будь-яку військову присутність НАТО в країні, не кажучи вже про перспективу можливого членства України в Альянсі. Путін, додали ці джерела, вміє загострювати та деескалувати кризи — як він це зробив навесні, коли понад 100 000 російських військових зібралися біля кордону України та згодом відійшли. Таким чином він змушує опонентів Росії гадати про його наміри і нагадує Заходу, що Росія — сила, з якою потрібно рахуватися.

Якщо буде війна, як це відбуватиметься?

За даними Міжнародного інституту стратегічних досліджень (IISS), російські збройні сили налічують 900 000 військовослужбовців проти 209 000 в України — перевага більше ніж чотири до одного. Але Самір Пурі, старший науковий співробітник з гібридної війни в IISS, вважає, що справжньою перевагою для Росії є те, що вона має проксі-війська, які воюють на сході України. Це дає РФ можливість використати їх для розширення території, що ними контролюється. Якби РФ пішла на більш широке вторгнення, за його словами, вона могла б розглядати атаку з півночі (з боку Росії та її союзника Білорусі), зі сходу та півдня (через Крим, який Росія захопила в України у 2014 році) із захопленням з моря Одеси та Маріуполя.

Наскільки Україна готова захищатися?

Україна значно сильніша у військовому плані, ніж у 2014 році, коли без реального бою втратила Крим, пише The Daily Mail. Вона має сучасні протитанкові ракети, які постачає Вашингтон, і може опиратися на підтримку розвідки США. Але вона все одно зіткнеться з переважаючим супротивником — російська перевага в танках, наприклад, більш як три до одного.

«Для України питання полягало б у тому, щоб чинити опір якомога довше, просити про допомогу Заходу і в кінцевому підсумку дати відсіч», — каже Матьє Булег, науковий співробітник лондонського аналітичного центру Chatham House. «Якщо Росія здійснить повномасштабне вторгнення, питання для Києва полягатиме в тому, щоб розпочати партизанську війну, що зробить ціну вторгнення величезною для Росії».

Що ще може стримати Росію?

Захід запровадив санкції проти Росії після захоплення Криму і може додати нові болючі заходи, наприклад, не дозволити їй прокачувати російський газ через щойно побудований газопровід «Північний потік-2» до Німеччини. У разі вторгнення Путін ризикує повністю розірвати відносини із Заходом. Незрозуміло, як далеко НАТО може зайти на захист України, що було б ризиковано для всіх сторін. Україна не є членом НАТО, але якщо нічого не робити, альянс буде виглядати неактуальним, зазначає британське видання.

«Це гра балансування на межі війни. І в НАТО в Брюсселі, і в Москві проводитимуть розрахунки до чого можуть призвести кроки ескалації. Якщо НАТО готуватиметься до боротьби… росіяни вважатимуть це неймовірною ескалацією», — каже Пурі.

«Чи стане Україна полем битви, я думаю, малоймовірно, але насправді це питання зараз вирішується Росією та НАТО», — підсумовує свій репортаж журналіст Марк Тревельян.


Репортаж Марка Тревельяна;
редагування: Елісон Вільямс (The Daily Mail) та Андрій Шинко (Ukrainian Military Pages).