Сучасні кораблі вимагать зміни ролей офіцерів та старшин за західними стандартами

Сучасні кораблі вимагать зміни ролей офіцерів і старшин за західним стандартом

Заплановане отримання ВМСУ новітніх іноземних кораблів вимагає осучаснення системи підготовки внаслідок зміни ролей і місць офіцерів та старшин згідно зі стандартами НАТО.

Це питання гостро постає перед українським флотом у контексті часткової невідповідності організації служби на нових кораблях та кораблях старої системи, що сягає своїм корінням радянської школи підготовки офіцерів і старшин, повідомляє «АрміяInform» з посиланням на командувача ВМС контр-адмірала Олексія Неїжпапу.

На сучасному флоті, до стандартів якого прагнуть національні ВМС, особовий склад кораблів має інший функціонал та обов’язки, які обумовлені самою конструкцією кораблів. Враховуючи той чинник, що українські ВМС очікує поповнення новітніми кораблями, під час проєктування яких враховано принципи організації служби за стандартами НАТО, питання зміни підходів до підготовки є дуже актуальним для майбутнього розвитку флоту.

Майбутні флотські офіцери — це лідери, які приймають управлінські рішення та застосовують ввірену їм техніку. Подібні підходи є одним із елементів набуття спроможностей щодо взаємосумісності з державами-членами та партнерами НАТО.

На навчальний процес вплине зміна ролі старшин, адже до них підвищуються фахові вимоги. Саме представники старшинського складу в іноземних флотах є головними спеціалістами з експлуатації та обслуговування техніки та озброєння, мають більше відповідальності та повноважень, якщо порівнювати із сьогоденням.

ВМС України почали освоєння корветів типу ADA

Окрім того, зміни продиктовані необхідністю несення служби на кораблях більшої водотоннажності, ніж український флот мав від початку збройної агресії РФ, що впливає на склад екіпажу. Особливо це актуально на тлі загального переходу повсякденної та бойової служби на кораблях згідно зі стандартами Організації Північноатлантичного договору.

ВМС України почали освоєння корветів типу ADA

Водночас існує певна складність подібного процесу, адже необхідно одночасно організовувати службу на зразках нового та морально застарілого складу кораблів без втрати бойової готовності. Утім, український флот має відповідний досвід. Наразі, за новими стандартами, вже підготовлено 5 екіпажів патрульних катерів типу «Айленд». А найближчим часом розпочнеться підготовка екіпажів протимінних кораблів та корвета типу «Ада».