Декларацію про суттєві зміни в майновому стані з військових мають подавати лише генерали

Проєкт бюджету-2022: порівняння видатків на силовиків

Повідомлення про суттєві зміни подається якщо одноразові доходи або витрати (наприклад продаж авто) перевищують 113 500 грн у 2021 році (124 050 у 2022 році). В армії таке повідомлення зобов'язані подавати лише генерали.

Про це повідомляє Міністерство оборони України з посиланням на інформацію Національного агентства з питань запобігання корупції.

Відповідно до абзацу 2 частини 4 статті 52 Закону «Про запобігання корупції» повідомлення про суттєві зміни у майновому стані подають суб’єкти декларування, які є службовими особами, які займають відповідальне та особливо відповідальне становище, а також суб’єкти декларування, які займають посади, пов’язані з високим рівнем корупційних ризиків.

Згідно з приміткою до статті 51-3 вище згаданого закону до переліку службових осіб, які займають відповідальне та особливо відповідальне становище, зокрема входять військові посадові особи вищого офіцерського складу.

Законом України «Про військовий обов’язок і військову службу» визначено, що до вищого офіцерського складу належать: бригадний генерал, генерал-майор, генерал-лейтенант, генерал, коммодор, контр-адмірал, віце-адмірал та адмірал.

Зазначені суб’єкти у десятиденний строк з моменту отримання доходу, придбання майна або здійснення видатку на суму, яка перевищує 50 прожиткових мінімумів, встановлених для працездатних осіб на 1 січня відповідного року, зобов’язані повідомити Національне агентство шляхом подачі повідомлення про суттєві зміни у майновому стані.