Катери «Island» вирушили зі США до України

Катери «Island» вирушили зі США до України

Два патрульні катери типу «Island», які Берегова охорона США передала ВМС України, сьогодні, на вантажному судні, вирушили з американського Балтімора до української Одеси.

Ці катери є частиною безпекової допомоги на понад 2,5 мільярда доларів, яку США надали Україні з 2014 року. Вони допоможуть зміцнити морську безпеку України та підвищити оперативну сумісність ВМС України з НАТО, повідомляє Посольство США в Україні.

Раніше повідомлялось, що на всіх патрульних катерах типу Island планується встановити американські 30-мм дистанційно керовані артилерійські системи MSI Seahawk DS A2 30mm Mk44S Bushmaster, оптико-електронні системи керування зброєю та інші корабельні системи.

Про це у липні повідомив міністр оборони Андрій Таран: «Компанія вже розробила відповідний технічний проєкт. Важливим є те, що на вимогу української сторони, його можна використовувати у модернізації вже наявних катерів «Слов’янськ» та «Старобільськ».

Катери «Island» вирушили зі США до України

Нагадаємо, що загалом до вже прийнятих до складу ВМС України катерів «Старобільськ» (P190) і «Слов’янськ» (P191) додадуться ще три катери: «Суми» (P192) та «Фастів» (P193) та «В’ячеслав Кубрак» (P194). Майбутні P192 і P193 сьогодні вирушили до України. Екіпаж третього (загалом п'ятого) катера розпочав практичну підготовку у морі у жовтні цього року.

Катери «Старобільськ» і «Слов’янськ» були введені до складу ВМСУ у листопаді 2019-го року.

У лютому 2020 році перші два українські «Айленди» тимчасово озброїли одноствольним варіантом старої радянської 25-мм артустановки 2М-3М. Дискусії з приводу переозброєння йшли весь 2020 рік, а в листопаді стало відомо про новий «радянський» варіант – шестиствольні 30-мм АК-306 і однотрубні торпедні апарати з торпедами СЕТ-72. Однак наче здоровий глузд переміг і керівництво вирішило уніфікувати озброєння всіх патрульних катерів.

Крім американської зброї і оптико-електронної системи керування, катери мають отримати тактичну мережу Link16. Це комунікаційна, навігаційна та ідентифікаційна система, яка підтримує обмін даних між тактичним командуванням, літаками, кораблями і наземними підрозділами. Зв'язок здійснюється по закритих каналах зв'язку.