У Верховній Раді п'ять годин міняли держоборонзамовлення

У Верховній Раді п'ять годин міняли держоборонзамовлення

Комітет з нацбезпеки за участю міністра оборони та головнокомандувача ЗСУ розглянув зміни до плану державних оборонних закупівель на 2021 рік. Міністр також підтвердив, що одна з країн НАТО блокує закупівлі України через закупівельну агенцію Альянсу.

У зв’язку з великим обсягом позицій розгляд тривав понад 5 годин, а засідання довелося проводити у два етапи, повідомили у Міноборони.

«Спільно з головнокомандувачем ЗСУ Валерієм Залужним ми представляли напрацювання покликані зробити нашу армію сильнішою. У засіданні взяли участь фахівці Міноборони і Генштабу, командувачі і бойові офіцери різних видів і родів. Вони давали пояснення по конкретних проєктах і розробках, які включені до ДОЗу. Завдання було непростим, але загальна атмосфера — дуже комфортною і доброзичливою. За підсумками розгляду Комітет погодив рішення Кабінету Міністрів, проєкт якого був підготовлений ще 8 вересня. Сприймаю цей результат як перше спільне досягнення», — сказав Олексій Резніков.

Також міністр відзначив, що наразі триває детальний аналіз причин, які призвели до певних затримок з реалізацією оборонного замовлення, щоб запобігти їм на майбутнє.

«Наша мета — зробити процес виконання ДОЗ максимально захищеним від будь-яких негативних чинників. Серед них є як суб’єктивні, так і об’єктивні обставини. Водночас є речі, які для мене були неочікуваними. Скажімо, Україна виконала усі умови, щоб придбати обладнання через закупівельну організацію НАТО, яка вважається найбільш прозорим механізмом. Однак українські контракти були заблоковані з політичних причин однією з держав-членів Альянсу. Це завдання — для військової дипломатії, розвиток якої входить до переліку моїх пріоритетів. Епідемія COVID-19 також позначається негативно. Через карантини затримувались поставки комплектуючих, які Україна імпортує. Це додатковий стимул інвестувати у розвиток українських виробництв. Я вже говорив про це з моїм колегою — міністром стратегічних галузей промисловості Павлом Рябікіним, адже Мінстратегпром — планує реалізацію оборонного замовлення», — підкреслив міністр.

Для активізації забезпечення ЗСУ сучасними озброєнням і технікою Міноборони планує здійснити комплексну оцінку закупівель. Щоб зробити їх адекватними сучасним викликам і загрозам та увідповіднити з програмними документами оборонного планування.

«Ми будемо визначатися спільно з командуванням ЗСУ і Генштабом. Наприклад, є дослідно-конструкторські розробки, які тривають 15-20 років без ознак практичного результату і з неясними перспективами. За цей час технології зробили кілька кроків уперед. Треба прагматично оцінити — чи є сенс ту чи іншу роботу продовжувати? Чи варто її припинити і сконцентрувати ресурси на тих напрямках, які наші військові визначать як найбільш перспективні? Це складні рішення, оскільки роками витрачалися бюджетні кошти. Але їх треба приймати, якщо ми прагнемо отримати сучасну боєздатну армію. Також необхідно затвердити програми розвитку Збройних Сил та розвитку озброєнь. Тоді робота стане більш системною і отримає чіткіші критерії оцінювання результатів», — зазначив Резніков.