Lockheed Martin розпочала виробництво винищувачів F-16V для Словаччини

F-16V

Корпорація Lockheed Martin на своєму заводі у Грінвіллі, що у Південній Кароліні, розпочала виробництво першого багатоцільового винищувача F-16V Block 70/72 для ВПС Словаччини.

На початку листопада завод відвідала словацька делегація на чолі з міністром оборони Ярославом Надем, яка проконтролювала хід виробництва літаків для ВПС Словацької Республіки, а також провела перемовини про встановлення стратегічного партнерства.

Під час візиту, за заведеною традицією, міністр поставив свій підпис на планері нової машини.

Lockheed Martin розпочала виробництво винищувачів F-16V для Словаччини

За угодою, підписаною у грудні 2018 року, Словаччина за $1,8 млрд отримає 12 одномісних і два двомісних літаки F-16V (Viper), супутнє обладнання та запасні частини, авіаційні боєприпаси, зокрема 130 ракет і 170 керованих бомб, дворічну логістичну підтримку, тренажерний комплекс, а також підготовку 22 пілотів і 160 осіб технічного персоналу.

Одночасно було підписано угоду про промислове співробітництво між словацьким Міністерством оборони і корпорацією Lockheed Martin, метою якого є розвиток авіапромисловості в Словаччині і поступовий перехід на обслуговування літаків силами національних оборонних компаній.

Очікується, що перша четвірка F-16V надійде у 2022 році, решта «Гадюк» до кінця 2023-го. Американські літаки замінять 12 застарілих винищувачів МиГ-29.