Греція може придбати списані британські винищувачі EF-2000 «Тайфун»

Греція може придбати списані британські винищувачі EF-2000 Тайфун

Військово-повітряні сили Греції розглядають можливість придбання 30 винищувачів Eurofighter Typhoon, що були в експлуатації Королівських повітряних сил Великобританії.

Як повідомляє Aerotime.aero з посиланням на міністра оборони Греції Нікоса Панайотопулоса, йдеться про британські «Тайфуни», які мають бути виведені з експлуатації у 2025 році. Міністр зазначив, що це «чудова» можливість для ВПС Греції списати 18 застарілих F-4E «Фантом-2», які зараз експлуатуються.

«Розглядаються всі можливі варіанти, щоб знайти найбільш підходяще рішення для подальшого покращення оперативних можливостей ВПС», — сказав Панайотопулос, відповідаючи на запитання Кіріакоса Велопулоса, президента консервативної партії Ellinikí Lýsi.

Раніше повідомлялося, що винищувачі EF-2000 «Тайфун» першого траншу ВПС Великобританії, як очікується, будуть виведені з експлуатації у 2025 році із середнім нальотом 2545 годин або 42% вироблення льотного ресурсу.

Варіант EF-2000 «Тайфун» Транш 1 — «найстарший» з чотирьох розроблених версій — обмежений використанням ракет класу «повітря-повітря» і має обмежені можливості боротьби з наземними цілями.

Нагадаємо, що на початку цього року Греція і Франція підписали контракти на придбання 18 винищувачів Rafale (12 вживаних та 6 нових), озброєння до них, а також на матеріально-технічне забезпечення. У вересні уряд Греції заявив, що замовлять 6 додаткових «Рафалів». Ці літаки замінять Mirage 2000, який надійшов на озброєння в 1985 році.

Також Греція планує модернізувати 84 F-16 Block 52 до нової конфігурації Block 70 (F-16V), основною перевагою якої є поліпшена ситуаційна обізнаність отримана за рахунок інтеграції радара APG-83 AESA, більшого кольорового дисплея, і передової системи нашоломного наведення DJHMCS (Digital Joint Helmet Mounted Cueing System).

Крім того, повідомлялось, що Греція зацікавлена у придбанні ескадрильї з 24 F-35A, яке розпочнеться після 2024 року, тобто після введення у стрій Rafale та початку модернізації F-16.