ВІДЕО: Чергові два «Айленди» для ВМСУ прибули в Україну

ВІДЕО: Чергові два Айленди для ВМСУ прибули в Україну

До одеського порту прибули третій та четвертий катери типу Island, що були передані ВМС України у рамках американської військово-технічної допомоги.

Про це повідомляє Naval Pages з посиланням на пресслужбу ВМС України.

Катери, що отримали імена «Суми» (P192) та «Фастів» (P193), були доставлені зі США на борту вантажного судна Ocean Grand. Окрім власне катерів було доставлено й кілька контейнерів із обладнанням та запасними частинами.

Наразі у США залишається, ще один патрульний катер типу Island для ВМС України з бортовим номером Р194 (екс-Kiska (WPB-1336)), якому 15 листопада Президент України присвоїв ім’я Героя України В'ячеслава Кубрака.

Раніше повідомлялось, що на всіх патрульних катерах типу Island планується встановити американські 30-мм дистанційно керовані артилерійські системи MSI Seahawk DS A2 30mm Mk44S Bushmaster, оптико-електронні системи керування зброєю та інші корабельні системи.

Про це у липні розповів міністр оборони України Андрій Таран: «Компанія вже розробила відповідний технічний проєкт. Важливим є те, що на вимогу української сторони, його можна використовувати у модернізації вже наявних катерів «Слов’янськ» та «Старобільськ».

Катери типу «Айленд» (Island) будувались корабельнею Bollinger Shipyards в Локпорті (штат Луїзіана) з 1985 по 1992 роки. Побудовано 49 одиниць (бортові номери WPB 1301 – WPB 1349). Мають повну водотоннажність 168 т, довжину 110 футів (34 м), сталевий корпус і алюмінієву надбудову. Двовальна дизельна енергетична установка потужністю 6200 к.с. забезпечує швидкість до 29,5 вуз. Екіпаж складає 16 осіб, автономність п'ять діб. Катери оснащені РЛС AN/SPS-73, моторним човном. Штатне озброєння у БОХОР США складалось з 25-мм автоматичної артустановки Mk 38 Mod 0 Bushmaster і двох 12,7-мм кулеметів М2НВ.