США розглядають можливість передачі ЗСУ гелікоптерів Мі-17

США розгладають можливість передачі Україні гелікоптерів Мі-17

Ще більше «Джавелінів», «Стінгери», міномети та гелікоптери — американська адміністрація обмірковує можливість відправлення до України додаткового озброєння та військових радників, через загрозу російського вторгнення, про яку повідомляє розвідка.

До додаткового пакета військово-технічної допомоги можуть увійти протитанкові ракети Javelin, міномети та переносні зенітні ракетні комплекси (ПЗРК) типу Stinger, повідомляє американський канал CNN з посиланням на джерела в адміністрації Президента США Байдена.

Крім того, за інформацією CNN, Міністерство оборони США наполягає на відправленні Україні частини озброєння та обладнання, які мали відправити до Афганістану, зокрема, гелікоптери Мі-17. США придбали ці російські гелікоптери для передачі афганській армії та після виходу США з Афганістану у серпні у Пентагоні зважують, що з ними робити.

Водночас деякі в адміністрації стурбовані тим, що передача українській армії «стінгерів» та гелікоптерів може бути розцінене Росією як серйозна ескалація конфлікту.

Протягом кількох тижнів США обмінювалися розвідданими з партнерами НАТО і європейськими союзниками про незвичні пересування російських військ біля кордону з Україною, які, на думку американських військових та розвідників, можуть бути провісниками військової операції.

Тон України також значно змінився після того, як її проінформували США. На початку місяця українські офіційні особи применшили значення повідомлень про те, що Росія зосередила сили біля кордону. Але після зустрічей між офіційними особами США та України керівник військової розвідки України бригадний генерал Кирило Буданов публічно попереджає, що Росія нарощує потенціал для атак уже у січні — ці терміни відповідають оцінкам США.

Проте офіційні особи кажуть, що остаточний план Росії залишається незрозумілим. «Можливо, що маневри — це спроба посіяти плутанину або змусити Захід піти на поступки, а не провісник вторгнення», — сказав один з чиновників міноборони США. Водночас Штати попереджають про можливість найгіршого сценарію, коли Москва спробує змінити владу у Києві, яка підштовхує рішучість Путіна не дати Україні зблизитися з Заходом і потенційно вступити до НАТО.

Тим часом законодавці-демократи та республіканці подали поправки до закону про державну оборону 2022 року, які стосуються останніх провокацій Росії. Зокрема поправка, запропонована головою сенату з міжнародних відносин Бобом Менендесом, передбачає запровадження «суттєвих нових санкцій» проти високопоставлених кремлівських чиновників, включаючи президента РФ Володимира Путіна, у разі ескалації російської військової агресії проти України. Поправка також передбачає додаткові санкції щодо газопроводу «Північний потік-2».

ua en