Хорватія завершила придбання винищувачів Rafale

Хорватія завершила придбання винищувачів Rafale

Гендиректор Dassault Aviation Ерік Трапп’є 25 листопада в Загребі підписав з міністром оборони Хорватії Маріо Банозичем два контракти на придбання 12 винищувачів Rafale і пов’язану з ними матеріально-технічну підтримку.

«Міждержавний контракт охоплює передачу 12 винищувачів Rafale зі складу ВКС Франції разом з їх озброєнням, а також навчання для хорватських ВПС. Контракт на логістичну підтримку охоплює всі ресурси підтримки, включаючи додаткові запчастини для цих літаків, протягом трьох років», — йдеться в пресрелізі Dassault Aviation.

Вартість контракту не розголошується. Раніше повідомлялось, що французька пропозиція коштує 999 млн євро і передбачає «зручну розстрочку платежів».

Нагадаємо, що процес закупівлі багатоцільового винищувача для заміни у ВПС Хорватії МиГ-21 розпочався у липні 2019 року. Свої пропозиції надіслали США (нові F-16 C/D Block 70), Швеція (нові Gripen C/D), Франція (вживані Rafale F3-R) та Ізраїль (вживаніF-16 C/D Блок 30).

Уряд визнав що пропозиція Франції є найкращою, і вирішив придбати 12 багатоцільових винищувачів Rafale F3-R (10 в одномісній версії та 2 у двомісній).

Придбані Хорватією винищувачі мають пройти ремонт і модернізацію до стандарту F3-R.

Відомо, що пропозиція Франції включала наземний тренажер, базовий комплект озброєння, наземне і випробувальне обладнання, запчастини, навчання персоналу за принципом «підготовка інструкторів», всебічну підтримку з боку представників виробників на термін три роки, 12 місяців гарантії на кожен поставлений літак, двигун, інше устаткування і запчастини.

Нагадаємо, що у березні 2021 року стало відомо, що Франція розглядає Україну, як потенційного покупця винищувачів Rafale. При цьому, за даними французьких ЗМІ, Париж може прокредитувати до 85% вартості контракту, за схемою схожою з попередніми франко-українськими контрактами. Для цього Мінекономіки Франції планує виділити 1,5 млрд євро.