Укроборонпром візьме участь у створенні бойових роботів

Укроборонпрому візьме участь у створенні бойових роботів

ВАТ «Меридіан», який входить до складу Укроборонпрому, ТОВ «Інноваційний холдинг Sikorsky Challenge» і команда проєкту «Мобільні бойові роботи» підписали договір про співпрацю.

Це стало першим кроком з реалізації п’яти інноваційних ідей для оборонної сфери, які були відібрані серед фіналістів конкурсу стартапів Sikorsky Challenge-2021, повідомляють у концерні.

Проєкти пройшли попередній відбір, під час якого оцінювали їхню інноваційність, технологічну завершеність, можливість розгортання виробництва на потужностях «Меридіану» тощо.

Найпершим реалізуватимуть проєкт «Мобільні бойові роботи». Безекіпажні наземні компактні машини призначені для виконання логістичних, розвідувальних і бойових завдань, зокрема вогневої підтримки та розмінування. Холдинг Sikorsky Challenge забезпечить маркетинговий супровід, а завод Укроборонпрому – серійне виробництво.

«Це має стати ще одним вдалим прикладом співпраці між наукою та виробництвом, – розповіла директор з розвитку ВАТ «Меридіан» Ольга Руденко. – Наш завод готовий до таких викликів і наш пріоритет на сьогодні – налагодження виробництва бойових мобільних роботів, які можуть стати зброєю майбутнього, значно підсилити обороноздатність нашої держави та дати потужний імпульс для подальшого розвитку інноваційних сфер економіки».

Ольга Руденко додала, що інші чотири проєкти, реалізацію яких планують розпочати згодом, стосуються протидії ворожим БПЛА, розмінування територій за допомогою дронів, мережевих технологій інтелектуального відеомоніторингу повітряного простору у видимому та інфрачервоному діапазонах частот і високоточного наведення засобів ураження повітряних об'єктів, а також створення економічного електродвигуна.