Радянський колгосп або піхота для бідних, — Бутусов про тероборону за новим законом

Радянський колгосп або піхота для бідних, — Бутусов про тероборону за новим законом

Закон «Про основи національного спротиву», що набере чинності з 1 січня 2022 року, передбачає створення територіальної оборони хибним шляхом, переконаний Юрій Бутусов.

Про це Юрій Бутусов, головний редактор сайту Цензор.НЕТ та ексрадник міністра оборони України Андрія Тарана, розповів на Радіо НВ.

«Державі потрібно створити добровольчі сили — те, що у нас називають територіальною обороною. Але, на жаль, той шлях, який був проголосований і ухвалений, — це абсолютно хибний шлях. [...] Це абсолютно мертва схема. Вона мертва не тому, що люди погані: люди в ТрО йдуть дуже мотивовані, віддані, там гарний підбір кадрів. Проблема в тому, що сама схема створення територіальної оборони в Україні — це все одно виходить такий собі радянський колгосп», — вважає Бутусов.

На думку журналіста, новостворена тероборона дублює функції вже наявних структур. Бутусов припускає, що її матеріальне забезпечення не буде достатнім.

«Подивимося, скільки в Україні резервних структур. Є кадрова армія, в якої є оперативний резерв першої та другої черги. У кадрової армії сухопутних військ є корпус резерву, де 10 бригад. [...] Є Національна гвардія, яка виконує ті ж завдання, що прописані для військ територіальної оборони Збройних Сил. Це теж військове формування зі своїм оперативним резервом. І тут у нас створюються війська територіальної оборони — це ще один резерв. [...] Це така піхота для бідних. На них уже не вистачає ні техніки, нічого у них не передбачається. Є просто люди, яким видали (майже всім) виключно автомат Калашникова і більше нічого. У них немає штатного транспорту, озброєння — це мають видати, якщо прийде війна. І звичайно, у них немає забезпечення», — розповів Бутусов.

Нагадаємо, що як раніше писали Ukrainian Military Pages, наприкінці жовтня головнокомандувач ЗС України затвердив план формування Сил територіальної оборони (СТрО) України, які створюються відповідно до закону «Про основи національного спротиву».

Формування СТрО, комплектування та облаштування пунктів постійної дислокації мають здійснити впродовж 2022 року. Наступний, 2023 рік, присвятять набуттю спроможностей. Тобто очікуються, що готовності до виконання завдань тероборона досягне не раніше 2024 року.

Формуватимуть СТрО у три етапи. На першому, на базі наявного Командування територіальної оборони Сухопутних військ, створять окреме Командування Сил територіальної оборони. Штат мають затвердити до кінця цього року, завершити формування – до 31 січня 2022 року.

Наступним кроком буде створення чотирьох регіональних управлінь територіальної оборони. Штати цих органів управління мають затвердити до 25 лютого, а сформувати – до 31 березня.

На завершення, до 31 травня 2022 року, мають сформувати, а точніше переформувати, 25 бригад територіальної оборони (100-124 обртро). Штати бригад мають розробити та затвердити до кінця квітня. На комплектування цих частин відводиться місяць – травень наступного року.

Також Ukrainian Military Pages писали, що для того, щоб запрацювала оновлена територіальна оборона та рух опору, згідно з Законом «Про основи національного спротиву», різними відомствами мають бути підготовлені близько 20 нормативно-правових актів.