СБУ передала ЗСУ вилучені у «підприємців» російські зенітні ракети для С-125 та інше озброєння

СБУ знов передада ЗСУ вилучені у підприємців російські зенітні ракети для С-125 та інше озброєння

СБУ передала Міноборони України партію раніше вилученого та заарештованого озброєння російських держкомпаній вартістю близько 1 млрд грн. Водночас судячи з фото це те саме озброєння, яке СБУ начебто передало ЗСУ ще у 2019 році.

В СБУ повідомляють, що російські державні компанії використовували територію України для транзиту товарів військового призначення і накопичували їх на території України. При чому завозилось і вивозилось озброєння не як військове майно, а як технічне майно загального вжитку. СБУ відкрила за цим фактом кримінальне провадження.

Документи про легальне ввезення та зберігання військової продукції були відсутні. Саме озброєння було визнано речовими доказами у провадженнях СБУ і перебувало під арештом.

Зважаючи на обстановку в державі, слідчі спецслужби підготували відповідне клопотання: Міністерство оборони погодилося прийняти це військове майно на баланс, а суд та уряд санкціонували передачу. Це перший подібний випадок (?) в історії України, зазначили в СБУ.

Зокрема, СБУ в ході обшуків вилучено та передано Міністерству оборони України озброєння загальною вагою понад 500 тонн:

  • зброю (гранатомети);
  • боєприпаси (міни та постріли до гранатометів);
  • вибухові речовини (тротил);
  • 36 ракет 5В27Д (входять до складу ЗРК «Печора) та супутнє обладнання до них;
  • складові до вогнепальної нарізної зброї;
  • двигуни та комплектуючі до авіаційної техніки (вертольотів Мі-24, літаків типу «Су» та «МіГ»);
  • комплектуючі до бронетанкової техніки (БМП, БРДМ, БТР, танків), зенітно-ракетних комплексів та систем залпового вогню;
  • фосфорні та соляні кислоти.

Проте зауважимо, що це насправді це має бути не першою подібною передачею. У серпні 2019 року повідомлялось, що СБУ, військова прокуратура, Укроборонсервіс і миколаївська митниця передали військовим дивізіон ЗРК С-125, арештований в Україні за статтею «контрабанда».

Водночас цілком можливо, що сьогодні знов йдеться про те саме озброєння, що було вилучене у 2019 році, адже СБУ демонструє ті ж фото з озброєнням (зокрема ракети), які демонструвалися у 2019 році й начебто вже були передані ЗСУ того ж року.

СБУ передада ЗСУ вилучені у підприємців зенітні ракети для С-125 та інше озброєння
СБУ передада ЗСУ вилучені у підприємців зенітні ракети для С-125 та інше озброєння

Тоді повідомлялось, що посадовці РФ планували поставити озброєння до Еритреї, щодо якої Радою безпеки ООН було введено ембарго. У 2007-2010 років службові особи ВАТ «Рособоронекспорт» (РФ), за попередньою змовою з іншими особами, незаконо ввезли через митний кордон України зенітний ракетний комплекс С-125 «Печора» та 36 ракет 5В27Д.

На початку 2019 року зазначений комплекс був виявлений в одному зі складських приміщень у місті Миколаєві в ході проведення слідчо-оперативних заходів Службою безпеки України.На виявлене озброєння ухвалою слідчого судді накладений арешт.

Також у жовтні 2020 року СБУ викрила схему незаконного ввезення до України, з метою подальшого реекспорту, трьох зенітних ракетних комплексів С-125 на понад 110 млн грн.

Вітчизняне підприємство ввезло озброєння без сплати обов’язкових платежів до держбюджету — незаконно застосували преференцію нібито ввезення продукції для ЗС України. Для незаконного переправлення продукції через кордон ділки використовували реквізити афілійованої компанії з ознаками фіктивності, зареєстрованої в одній з європейських країн.

На виявлене у Київській області озброєння було накладено арешт.