Російські «Гради» отримали реактивні снаряди підвищеної дальності та точності

Російські Гради отримали керовані снаряди підвищеної дальності

Російські реактивні системи залпового вогню (РСЗВ) 9К51 «Град» та 9К51М «Торнадо-Г» отримали новий 122-мм керований реактивний снаряд підвищеної дальності.

Згідно з інформацією оприлюдненою російським холдингом «Технодинаміка», керований реактивний снаряд підвищеної дальності та точності дозволяє вражати рознесені цілі одним залпом без перенацілювання. Дальність стрільби збільшена завдяки формуванню ділянки підпланування. Водночас подробиці, зокрема й конкретна дальність стрільби, не наводяться.

Новий боєприпас призначений для застосування у трьох різновидах 122-мм реактивних систем — «Град», «Торнадо-Г» та корабельного комплексу А-215 «Град-М».

Дальність стрільби штатними снарядами складає 20 км.

Нагадаємо, що українське КБ «Південне» розробило для РСЗВ «Град» реактивний снаряд 9М221Ф «Тайфун-1», що має збільшену до 40 км дальністю стрільби, при збереженні маси осколково-фугасної бойової частини у 18,4 кг, як у радянського снаряда 9М22.

Наразі новий боєприпас проходить випробування. На базі «Тайфун-1» також розробляється керований снаряд «Тайфун-1М», та модернізовані версії принципово нових реактивних систем залпового вогню 220-мм «Тайфун-2» і 400-мм «Тайфун-4».