Український безпілотник ACS-3M отримав нові можливості

Український безпілотник  ACS-3M отримав нові можливості

Військові на полі бою зможуть напряму отримувати розвідувальну інформацію з безпілотника та швидко приймати рішення в бойових умовах.

Безпілотний літальний апарат ACS-3M, який виготовляється українським підприємством «Авіаційна виробнича компанія «Скаетон» (Skyeton), отримав функцію передачі управління камерою дрона від оператора БпЛА до військового, що переьбуває безпосередньо на полі бою. Про це Defense Express розповів комерційний директор компанії Роман Княженко.

Український безпілотник  ACS-3M отримав нові можливості

За словами Княженка, тепер наземні групи можуть оснащуватися спеціальними наборами з планшетами, завдяки яким самостійно керуватимуть камерою безпілотника.

Український безпілотник  ACS-3M отримав нові можливості

Нововведення дозволить військовим ефективніше використовувати БпЛА ACS-3M для отримання розвідданих, пояснює Княженко: «Ми ж чудово розуміємо, що зазвичай військовий краще за оператора знає та розуміє, що йому потрібно побачити, а пояснити це оператору складно та довго. Тим паче в реальних бойових умовах, коли щось десь стріляє та треба швидко приймати рішення. А з нашим новим рішенням військовий може за лічені хвилини за допомогою камери отримати всю необхідну для нього інформацію».

ACS-3 (військова версія БпЛА Raybird-3) використовується у Повітряних Силах ЗС України для повітряної розвідки. Дрон здатний долати відстань у 2500 км та вести розвідку протягом 20 годин, у 2016 році був допущений до експлуатації в ЗСУ, його можливості були перевірені під час випробувань у 2017-2018 роках, включно із роботою в умовах дії засобів радіоелектронної боротьби. Постачання комплексів Повітряним Силам розпочалось з липня 2019 року.

Оновлений у 2020 році ACS-3M отримав більш економічний та надійний інжекторний двигун від японської компанії O.S.Engines, нове програмне забезпечення та можливість встановлення нового корисного навантаження – малогабаритного радара з синтезованою апертурою.

Висота польоту збільшилася з 3000 м до близько 4500 м. Він також має автоматичну корекцію подачі палива, що в сукупності забезпечує близько 15% економії палива. Літальні апарати з новим двигуном вже були поставлені до Об'єднаних Арабських Еміратів.

Час перебування БпЛА у повітрі залежить від маси та типу корисного навантаження. Так, з фотоапаратом безпілотник літатиме понад 30 годин, з камерою цей показник залежатиме від інтенсивності її використання та становитиме біля 20 годин.

У новий «софт» також інтегровано повноцінне управління камерою – для цього у користувача є додаткове вікно, на яке можна перемикатися за потреби. Зрештою, оператору стало простіше керувати безпілотним літальним апаратом завдяки повністю графічному інтерфейсу без жодних таблиць на польотне завдання. Як стверджують в Skyeton, на нове програмне забезпечення зможуть перейти всі клієнти – як нові, так і чинні оператори безпілотника ACS-3.

У 2020 році компанія Skyeton готувала модернізований безпілотник ACS-3M до проходження державних випробувань і прийняття на озброєння Збройних Сил України.