Американці розповіли як допоможуть покращити ППО України

Американці розповіли як допоможуть покращити ППО України

Американські та українські військові разом проаналізували проблемні питання у наявній системі протиповітряної оборони України з метою визначення шляхів її поліпшення.

Впродовж минулого тижня фахівці Сполучених Штатів Америки з питань оцінки системи протиповітряної оборони працювали у Повітряних Силах Збройних Сил України. Американські експерти вивчали можливості, слабкі та сильні сторони української ППО. Побували на командних пунктах, центрі управління та оповіщення, а також в бойових бригадах – винищувальній, зенітній ракетній та радіотехнічній.

«Наявними силами та засобами ми здатні організувати систему протиповітряної оборони, але парк озброєння і військової техніки, які є в нас у державі потребує серйозного оновлення», – повідомив командувач Повітряних Сил ЗС України генерал-лейтенант Микола Олещук.

Фахівцям зі США розповіли про наявні проблеми у ППО. Командувач зазначив, що Повітряні Сили сподіваються на американську військово-технічну допомогу, яка допоможе ефективно вирішувати завдання з прикриття повітряного простору.

За планом американська сторона, яка вже надає всебічну допомогу Повітряним Силам, зокрема щодо оснащення аеродромів за стандартами НАТО, тепер долучиться до спільних заходів з реорганізації та технічного переоснащення української протиповітряної оборони.

«Наші українські партнери показали свої сили та засоби ППО, їхні можливості, а також наявні прогалини у бойових спроможностях для того щоб їм допомогли»,– повідомив полковник Джеффрі Портер, керівник робочої групи США з питань оцінки протиповітряної оборони.

Нагадаємо, що надання допомоги Україні в розбудові її протиповітряного та протиракетного потенціалу обговорювалось у Міністерстві оборони під час візиту до України американських сенаторів у вересні цього року.