Петиція проти розширення військового обліку для жінок набрала голоси усього за чотири дні

Петиція проти розширення військового обліку для жінок набрала голоси усього за чотири дні

Українські жінки вимагають скасувати розширений перелік спеціальностей для військового обліку, затверджений наказом Міноборони № 313, натомість залишити чинним старий перелік.

Відповідну петицію на сайті Офісу Президента України було ініційовано Яною Рашевченко 23 грудня, а вже 27 грудня, усього за чотири не повні дні, вона набрала понад 25 000 голосів необхідних для її розгляду Президентом України

«Знущання над жінками! Не повинні усі жінки, які мають спеціальність та/або професію бути військовозобов'язаними!!!», – таку назву має петиція №22/130110-еп.

У петиції вимагається відмінити наказ Міністерства оборони України від 11.10.2021 № 313 та користуватися переліком лише тих спеціальностей, що визначені ПКМУ № 711 від 14.10.1994.

«Начебто змінився лише Перелік, але згідно нього МАЙЖЕ УСІ жінки нашої держави повинні бути військовозобов'язаними. Це неподобство!!! Жодного суспільного обговорення. Жодних підготовчих заходів. Жодного перехідного періоду та роз'яснень щодо механізму реалізації», – пише у петиції її авторка.


Знущання наж жінками! Не повинні усі жінки, які мають спеціальність та/або професію бути військовозобов'язаними!!!

Нагадаємо, що 23 квітня Міноборони, згідно з законом № 1357-IX від 30.03.2021, отримало право визначати перелік спеціальностей при отриманні яких жінки беруться на військовий облік. І зробило це у жовтні наказом № 313, який набув чинності 17 грудня. При цьому значно його розширило у порівнянні з Постановою КМУ №711-1994 року, яка визначала попередній перелік.

Перебування на військовому обліку призведе до відчутних змін у житті жінок – з'являться нові обов'язки, за невиконання яких передбачені штрафи, а також ряд обмежень, яких необхідно буде дотримуватись у житті.

Водночас командування ЗСУ таки зробило «перехідний період» – жінки мають рік, щоб стати на облік. А вже з 1 січня 2023 року керівників підприємств, які братимуть на роботу жінок, що не перебувають на військовому обліку штрафуватимуть на 5100-8500 грн. Адміністративну відповідальність за порушення правил військового обліку нестимуть й самі жінки.

Зауважимо, що народна депутатка від «Слуги народу» Юлія Гришина, з посиланням на бесіду голови Комітету з питань нацбезпеки з міністром оборони, повідомила, що список спеціальностей, за яким жінки беруться на військовий облік, може бути скорочено.