ЗСУ прискорюють формування частин тероборони

ЗСУ прискорюють формування частин тероборони

Через загрозу повномасштабного вторгнення Російської Федерації терміни формування частин Сил територіальної оборони Збройних Сил України можуть значно скоротити.

Про це повідомляє Ukrainian Military Pages з посиланням на власні джерела у Міноборони.

Якщо раніше затверджений Головнокомандувачем ЗС України генерал-лейтенантом Валерієм Залужним, план передбачав формування Командування СТрО до кінця січня 2022 року, територіальних управлінь – до кінця березня, а бригад – до кінця травня, то після коригування планів очікується, що формування частин тероборони пройде вже у січні.

Передбачається створення чотирьох регіональних управлінь (командувань) у Дніпрі, Чернігові, Одесі та Рівному, чисельністю близько 100 осіб. Наявні 25 бригад територіальної оборони, будуть реорганізовані. Зокрема кількість батальйонів приведуть у відповідність до кількості районів утворених у ході адміністративної реформи (плюс батальйон в обласному центрі).

Чисельність постійного штату бригад складатиме від 300 до 450 військовослужбовців за контрактом, в залежності від кількості батальйонів. Зокрема укомплектують управління батальйонів (штаб та служби), посади командирів рот та деякі інші посади, що забезпечуватиме розгортання батальйонів до повного штату у разі введення в дію Плану територіальної оборони.

Загалом постійна чисельність Сил територіальної оборони складатиме 10 000 осіб, решту посад у частинах тероборони комплектуватимуть резервістами та військовозобов'язаними, яких призиватимуть за мобілізацією у разі загострення.

Раніше Ukrainian Military Pages писали, що для того, щоб повноцінно запрацювали тероборона та рух опору, згідно з Законом «Про основи національного спротиву» мають підготувати близько 20 різних нормативно-правових актів. Уряду на це надано час до липня 2022 року (шестимісячний строк з дня набрання чинності законом, що відбудеться з 1 січня 2022 року).