Уряд затвердив перетворення Укроборонпрому на акціонерне товариство

Уряд затвердив перетворення Укроборонпрому на акціонерне товариство

Кабінет Міністрів, в рамках імплементації реформи державного оборонно-промислового комплексу, затвердив перетворення Укроборонпрому на акціонерне товариство та погодив реорганізацію його 43 стратегічних підприємств у господарські товариства.

Відповідні постанову та розпорядження схвалено сьогодні, 9 грудня, на засіданні Уряду, повідомляє пресслужба державного концерну.

У концерні нагадують, що 1 жовтня 2021 року Президент України Володимир Зеленський підписав Закон України №1630-ІХ «Про особливості реформування підприємств оборонно-промислового комплексу державної форми власності», ключова мета якого – підвищення обороноздатності, економічної безпеки і захисту інтересів України шляхом запровадження корпоративної моделі управління на підприємствах державного ОПК.

Концерн перетворять на акціонерне товариство, 100% акцій якого належатимуть державі. Державні унітарні та казенні підприємства Укроборонпрому будуть реорганізовані у господарські товариства (акціонерні товариства або товариства з обмеженою відповідальністю), які також перебуватимуть під 100% контролем та належатимуть державі.

За задумом, трансформація Укроборонпрому дозволить подолати технологічний розрив між державним сектором ОПК і провідними світовими оборонними компаніями завдяки:

  • впровадженню моделі корпоративного управління на підприємствах – згідно зі стандартами Організації економічного співробітництва та розвитку (ОЕСР), – що дасть змогу мінімізувати корупційні ризики та політичний тиск;
  • трансферу новітніх технологій, які необхідні, щоб виробляти сучасне високотехнологічне озброєння та військову техніку для потреб ЗС України;
  • створенню спільних проєктів, програм та підприємств з закордонними партнерами з країн-партнерів, що відкриє нові можливості для підприємств ОПК України;
  • залученню інвестицій, зокрема іноземних, з метою модернізації виробництва та впровадження інновацій.