Депутати пропонують зробити військовий облік жінок добровільним

Депутати пропонують зробити військовий облік жінок добровільним

Резонанс викликаний наказом Міноборони № 313 про постановку жінок на військовий облік призвів до законодавчих ініціатив з боку депутатів.

Так 28 та 29 грудня у Верховній Раді були зареєстровані законопроєкти № 6482 (ініційований групою депутатів партії «Слуга народу») та № 6482-1 (поданий Дмитро Костюк, також «СН»).

Обидва проєкти пропонують зробити постановку жінок на військовий облік за бажанням. Обов'язковим пропонується залишити облік лише для жінок, які мають медичні спеціальності.

Законопроєкт № 6482 від 28.12.2021 пропонує викласти 11 частину 1 статті Закону «Про військовий обов’язок і військову службу» у такій редакції:

11. Жінки, які мають спеціальність та/або професію, споріднену з відповідною військово-обліковою спеціальністю, визначеною в переліку, затвердженому Міністерством оборони України, та придатні до проходження військової служби за станом здоров’я та віком, за власним бажанням можуть бути взяті на військовий облік військовозобов’язаних.

Жінки, які мають спеціальність та/або професію, споріднену з медичною діяльністю, беруться на військовий облік військовозобов’язаних.

Депутати звертають увагу, що на військовий облік повинні стати мільйони українських жінок у віці від 18 до 60 років. У пояснювальній записці стверджується, що взяття на облік жінок впродовж 2022 року не є можливим з огляду, зокрема, на кадрове забезпечення територіальних центрів комплектування та соціальної підтримки (колишні військкомати).

Це, на думку депутатів, спричинить накладання штрафів на жінок, що не змогли вчасно стати на військовий облік, та, відповідно, виникнення зайвої соціальної напруги й формування негативного ставлення до військового обов’язку.

Схожі зміни до закону пропонується внести і проєктом № 6482-1 від 29.12.2021:

11. Жінки, які придатні до проходження військової служби за станом здоров’я та віком, можуть бути взяті на військовий облік військовозобов’язаних за власним бажанням.

Жінки, які мають медичну спеціальність та/або професію, беруться на військовий облік військовозобов’язаних.

Зауважимо, що 23 грудня на президентському сайті була зареєстрована петиція з вимогою скасувати розширений перелік спеціальностей для військового обліку жінок, затверджений наказом Міноборони № 313, натомість залишити чинним старий перелік. На сьогодні вона вже набрала майже 38 тисяч голосів, при необхідних для розгляду 25 тисячах.

Передісторія

23 квітня Міноборони, згідно з законом № 1357-IX від 30.03.2021, отримало право визначати перелік спеціальностей при отриманні яких жінки беруться на військовий облік. І зробило це у жовтні наказом № 313, який набув чинності 17 грудня. При цьому значно його розширило у порівнянні з Постановою КМУ №711-1994 року, яка визначала попередній перелік.

Перебування на військовому обліку призведе до відчутних змін у житті жінок – з'являться нові обов'язки, за невиконання яких передбачені штрафи, а також ряд обмежень, яких необхідно буде дотримуватись у житті.

Водночас командування ЗСУ таки зробило «перехідний період» – жінки мають рік, щоб стати на облік. А вже з 1 січня 2023 року керівників підприємств, які братимуть на роботу жінок, що не перебувають на військовому обліку штрафуватимуть на 5100-8500 грн. Адміністративну відповідальність за порушення правил військового обліку нестимуть й самі жінки.

Зауважимо, що народна депутатка від «Слуги народу» Юлія Гришина, з посиланням на бесіду голови Комітету з питань нацбезпеки з міністром оборони, повідомила, що список спеціальностей, за яким жінки беруться на військовий облік, може бути скорочено.