«Слуги народу» зареєстрували законопроєкт про підняття зарплат поліцейських до 30 – 130 тисяч гривень

Слуги народу зареєстрували законопроєкт про підняття зарплат поліцейським до 30 000 - 100 000 грн

Грошове забезпечення поліцейських має забезпечувати достатні матеріальні умови для належного виконання ними службових обов’язків з урахуванням характеру, інтенсивності та небезпечності роботи, забезпечувати добір кваліфікованих кадрів, стимулювати досягнення високих результатів, компенсувати фізичні та інтелектуальні затрати.

Про це йдеться у законопроєкті № 6506-1 зареєстрованому 6 січня 2022 року.

Законопроєкт передбачає, що мінімальний посадовий оклад поліцейських не може становити менш як 10 розмірів прожиткового мінімуму для працездатних осіб, встановленого на 1 січня календарного року, крім курсантів (слухачів) вищих навчальних закладів.

Крім посадового окладу поліцейські отримуватимуть доплату за спеціальне звання, надбавку за вислугу років, доплати державну таємницю, науковий ступінь та/або вчене звання, а також премії (розмір якої не може перевищувати 30 відсотків посадового окладу).

Надбавку за стаж служби пропонується залишити в існуючому розмірі (від 5 до 50% посадового окладу). Щодо окладів за званням та надбавок за вчений ступінь закон залишає право визначати їх Кабінету Міністрів. Наразі оклади за спецзванням поліції визначені від 400 грн (рядовий поліції) до 3000 (генерал поліції першого рангу), надбавки за науковий ступінь та вчене звання – до 10% посадового окладу.

У разі прийняття законопроєкту, у 2023 році зарплата рядового поліцейського, який не має вислуги та наукових звань, трохи перевищуватиме 30 000 грн, а при наявності стажу понад 25 років, звання старшого начальницького складу (офіцера) та відповідної посади, сягатиме 100 000 грн. Вищі чини поліції отримуватимуть близько 130 000 грн.