Міноборони оголосило тендери на харчування ЗСУ у 2022 році

Ексзаступник міністра оборони підозрюється у махінаціях на харчуванні військових

Міністерство оборони розпочинає закупівлі послуг з організації харчування військових на 2022 рік, при цьому намагатимуться не допустити монополізації, на кшталт організованої у 2021 році колишнім заступником міноборони Ігорем Халімоном.

Торги оголошені у системі «Прозорро». Закупівлі проведуть за новими процедурами, які визначені Законом України «Про оборонні закупівлі» і вступили в силу з 1 січня 2022 року, повідомляє Міноборони.

Як і було анонсовано 16 грудня 2021 року, після погодження річного плану закупівель Комітетом Верховної Ради України з питань національної безпеки, оборони та розвідки, річний обсяг послуг з організації харчування розподілений на 12 лотів, очікуваною вартістю від 275,8 млн гривень до 388,4 млн гривень. Процедуру закупівлі розпочато по усім 12 лотам.

«Я неодноразово підкреслював, що вважаю необхідним демонополізувати закупівлі у сфері оборони, зокрема, це стосується харчування. Ситуація, коли постачання залежить від однієї компанії, яка тотально домінує у цьому сегменті, є неприпустимою. Навіть якщо компанія належно виконує свої обов’язки за договорами, така залежність – це великі ризики і вразливість, які треба виключити. Створюючи умови для вільної конкуренції за прозорими правилами, ми підвищуємо стійкість процесів в армії. Одночасно ми закладаємо досить жорсткі умови щодо контролю якості харчування», – сказав міністр оборони України Олексій Резніков.

Лоти сформовані за змістовно-територіальним принципом, в угодах з постачальниками передбачені умови, які гарантують безперервне забезпечення військових якісним харчуванням навіть за форсмажорних обставин.

«Зміни – це процес, який триватиме певний час. Але ми наголошуємо — вони все одно відбудуться, ми подолаємо формальності і спротив. Досвід свідчить, що намагання здолати монополістів часто супроводжується судовими позовами, спробами заблокувати тендери чи зірвати поставки. Тому передбачено механізм, щоб гарантувати безперервність харчування. Лоти сформовані таким чином, щоб забезпечити резервний варіант у випадку, коли якийсь з постачальників не може чи не хоче виконати свої зобов’язання. Скільки буде постачальників – невідомо, їх може бути три, п‘ять або й дванадцять. В будь-якому разі є алгоритм, який визначає резервний план для кожної військової частини. Наступний крок після демонополізації – підвищення якості харчування, аналіз технологічних карт, вибудова системи контролю за приготуванням їжі. Буде нульова толерантність до корупції», – відзначив заступник Міністра оборони України В’ячеслав Шаповалов.

Нагадаємо, що ексзаступник, а згодом радник міністра оборони, Ігор Халімон отримав підозру за створення преференцій компаніям, які отримали 95% контрактів на харчування військових. Також повідомлено про підозру керівнику Департаменту державних закупівель та постачання матеріальних ресурсів Міністерства оборони України Костянтину Ступаку.


Схоже: Кінець казки про новий аутсорс в армії: ринок харчування поділять 3 фірми

Крім того, з подачі Міністерства оборони (яке змінило тендерні вимоги) ТОВ «Військсервіс-Волонтер» фактично монополізувало ринок харчування армії отримавши понад 90% контрактів.

Через скандал із завезенням цією компанією на фронт гнилих продуктів та монополізацію ринку однім постачальником комітет Верховної Ради у квітні 2021 року рекомендував звільнити профільного заступника міністра оборони Ігоря Халімона. Але звільнили його лише 21 липня.

Тоді у Верховній Раді заявили, що від військових надходить велика кількість скарг на якість харчування, невиконання зобов'язань постачальниками та на ігнорування цієї проблеми зі сторони Міністерства оборона. При цьому погіршення якості харчування в ЗС України визнав навіть тодішній головнокомандувач ЗСУ генерал-полковник Руслан Хомчак, який сказав, що ситуацію дуже складно виправити, оскільки вона пронизана корупційними ризиками.


Схоже: Нова «гібридна» система харчування армії дає збої

Нагадаємо, що систему харчування ЗСУ було змінено урядовою постановою від 21 жовтня 2020 року № 1042, яка дозволила крім закупівлі продуктів за Каталогом, здійснювати закупівлю послуги харчування в компаній аутсорсерів.

Таким чином була змінена система, яка поетапно впроваджувалась із 2015 року коли продукти закуповувались за Каталогом, а їжу готували штатні кухарі. Вона мала замінити систему аутсорсу, що існувала з 2008 року і супроводжувалась цілою низкою серйозних проблем:

Корупційні скандали навколо торгів, великі лоти, які включали десятки військових частин у кількох областях, що в сукупності дозволяло поділити ринок між кількома обраними постачальниками послуг, слабка система контролю, як наслідок закупівля продуктів низької якості, грубі порушення умов їх зберігання, незадовільна якість приготування їжі.

Передані у розпорядження приватним фірмам фонди та обладнання належним чином не обслуговувались та приходили у занедбаний стан, плюс борги за комунальні послуги, адже підприємці намагалися мінімізувати витрати та отримати максимально можливий прибуток за умови невеликої ціни послуги на одного військового.

Система введена у жовтні 2020 року така собі комбінація нової та старої системи.