Асоціація виробників озброєння пропонує локалізувати в Україні виробництво автомобілів «Гамві»

асоціація виробників озброєння пропонує локалізувати в Україні виробництво автомобілів «Гамві»

Міноборони має розглянути закупівлю автомобілів HMMWV коштом американської допомоги, а також локалізацію їх виробництва в Україні.

Про це заявив Голова правління Асоціації виробників озброєння та військової техніки України Руслан Джалілов.

«Асоціація продовжує свою діяльність з питань вивчення реального матеріально-технічного стану Збройних Сил України, існуючих проблемних питань та шляхи їх вирішення. Нам відомо, що для гарантованого та надійного виконання завдань з управління підрозділами під час повсякденної діяльності, проведення бойової підготовки та виконання бойових завдань командирам підрозділів від командира батальйону до командуючого виду ЗСУ украй потрібні надійні та військові за призначенням армійські автомобілі», – каже Джалілов.

«Ми розуміємо, що на сьогодні у нашій країні відсутнє виробництво зазначеного класу армійських автомобілів, а їх розробка і подальша організація серійного виробництва займе не менш 5-10 років. Враховуючи досвід провідних країн світу, шлях вирішення зазначеної проблеми для нашої країни той же – закупівля за імпортом іноземних аналогів», – зазначає Голова правління Асоціації.

Він зауважує, що згідно з проведеним Асоціацією аналізом існуючих на забезпеченні ЗСУ іноземних аналогів армійських автомобілів (на які у тому числі можна встановлювати озброєння) та наявність сприятливих умов щодо подальшого укомплектування ними підрозділів, вони прийшли до висновку, що це може бути лише легкий високомобільний багатоцільовий колісний автомобіль HMMWV «Гамів».

Основні переваги, які переконали Асоціацію у необхідності відбору цього автомобіля:

  • автомобіль військового виконання, який зарекомендував себе у бойових діях, як надійний та бездоганний помічник командира (солдата) у бою;
  • від США до ЗСУ, я матеріально-технічна допомога, передано не менш 300 одиниць HMMWV, тобто питання уніфікації повинно бути на першому місці;
  • можливе виділення часткової фінансової допомоги від США на закупівлю HMMWV у американської компанії виробника AM General, за умовою організації їх виробництва на території України.

«Нам відомо, що AM General готова до створення виробництва автомобілів на території України, за умови потреби їх закупівлі Збройними Силами та іншими силовими відомствами України», – каже Руслан Джалілов.

Він вважає, що це, логічно та справедливо по відношенню до нашого стратегічного партнера, а саме США. Наша країна повинна реально ставитись до вирішення проблемних питань щодо забезпеченням війська. А Міністерство оборони України не повинно займатися нескінченими процесами, імітацією створення щось новітнього, як це було зі всім відомою дослідно-конструкторською роботою «Сайгак». Уся країна усвідомлює про неможливість сьогодні у державі створення виробництва такого класу автомобілів. Задля вирішення проблеми необхідно в першу чергу орієнтуватися на наших партнерів, часу на створення та виробництва немає: «Ми не за міф, ми за реальні кроки озброєння нашої армії».

«У той же час позиція військових, особливо батальних та бригадних ланок, має бути рішучою та наполегливою, якщо є потреба то вони повинні її вимагати, а ні чикати коли вітчизняний виробник спроможний буде її задовольнити. Сподіваємось, що керівництво Міноборони та ЗСУ звернуть увагу на можливість планової закупівлі автомобілів «Гамві», коштом виділеного фінансового ресурсу з боку США, яка щорічно надається у якості військово-технічної допомоги», – підсумував Джалілов.