Українських солдатів не шкода? — Армія хоче замовити розробку нової БМП фактично без броні

Українських солдатів не шкода — Армія хоче замовити розробку нової БМП фактично без броні

У той час коли вага сучасних західних БМП подала межу у 30 тонн, а калібри нових гармат 40-50-мм, українська армія висуває вимоги до перспективної БМП: по калібру – 30-мм, по масі – не більше 18 т, що дозволить мати легку броню, яка захистить лише від куль.

Нарис вимог до перспективної легкої БМП, яка (далеко не в найближчому майбутньому) має замінити БМП-1 та БМП-2, озвучили у Командуванні Сухопутних військ, пише Defense Express.

Бачення військових щодо легкої БМП та інших перспективних озброєнь (мова йшла про безпілотники, засоби зв’язку, протиповітряну оборону, артилерію тощо) було доведено представникам вітчизняного оборонно-промислового комплексу на робочій зустрічі 13 січня.

Українських солдат не жалко? ЗСУ хочуть замовити розробку нової БМП фактично без броні

Легка БМП повинна мати переднє розміщення моторно-трансмісійного відділення, збільшений вільний простір у десантному відділенні та гідравлічну апарель, бойова маса визначена на рівні не більше 18 тонн. Окрім того, вона має форсувати водні перешкоди вплав. Підкреслено, що захист машини має бути модульного типу з можливістю встановлення додаткових елементів. Також БМП повинна мати комплекс заходів проти мінної загрози – протимінні сидіння та захист.

Українських солдат не жалко? — Армія хоче замовити розробку нової БМП фактично без броні
Всі зображення є ілюстративними і не відображають конкретне бачення виконання БМП

Щодо вогневих можливостей легкої БМП, то зазначено, що вона має бути озброєна вже «класичним» для української бронетехніки комплектом: 30-мм автоматична гармата, кулемет 7,62 мм, автоматичний гранатомет та ПТРК «Бар’єр». За точність вогню має відповідати новий тепловізійний приціл та цифровий комплекс управління вогнем.

Головний акцент зроблено на необхідності встановлення нового оптико-тепловізійного комплексу спостереження та автоматизованої системи управління військами для забезпечення високого ступеня тактично-інформаційної обізнаності екіпажу.

На базі легкої БМП також мають бути створені: командирська, бойова-розвідувальна, ремонтно-евакуаційна, санітарно-евакуаційна та машина управління.

Тепер повернемося до ваги. Якщо говорити про бойову масу до 18 тонн для БМП з базовим рівнем захисту, без додаткових елементів, то це дозволить встановити лише протикульовий захист. Бо для порівняння, бойова маса Bradley у сучасній версії близько 30 тонн, CV90 давно перейшла поріг у 30 тонн та у версії Mk IV становить 37 тонн, німецька Puma і того понад 43 тонни. Це дозволяє говорити про можливість цих машин, витримати на реальних дистанціях бою вогонь 20-30 мм гармати у лобовій проєкції.

Маса бронетранспортера БТР-4Е з БМ-7 «Парус», який по суті є колісною БМП, складає 22 тонни, а з додатковим бронюванням 24-25 тонн (БТР-4МВ1 – 25 тонн).

БТР-4
БТР-4Е у ролі БМП на полі бою

Якщо ж пошукати відносно сучасні зразки серійних БМП, які можуть плавати та мають вагу близько 18 тонн, то ледь не єдиний приклад - розроблена перед розпадом СРСР БМП-3 з масою 19 тонн. І цей показник був пов’язаний із необхідністю забезпеченням аеромобільності.

БМП Пума БМП «Пума»

Слід враховувати, що корпус БМП-3 зроблений зі спеціального алюмінієвого сплаву з використанням у найкритичніших місцях сталевих елементів. У РФ декларують, що лоб БМП-3 може витримати 30-мм снаряд з відстані у 200-300 метрів, а борти – 12,7 мм на відстані 100-200 метрів. Хоча треба зазначити, що ці показники можуть бути значно завищені.

БМП-3
БМП-3

Серед наявних зараз в Україні проєктів можливо згадати БМП-У від ХКБМ, проєкт БМП від ТОВ «Українська бронетехніка» та поробку на базі шасі САУ «Гвоздика» – ерзацБМП «Кевлар-Е» від ТОВ «Укріннмаш».

Стали відомі характеристики перспективної БМП

У БМП-У, з базовим рівнем захисту та можливістю плаву, вага становить 25 тонн, а в проєкті від «Української бронетехніки» – 21 тонна. Для «Кевлар-Е», який по суті взагалі не є БМП, орієнтовна вага складає близько 16 тонн.

БМП від Української бронетехніки
БМП від «Української бронетехніки»

Щодо встановлення на цих проєктах сучасних прицільних та панорамних комплексів з цифровими системами - поки говорити зарано. Бо «у металі» існує лише «Кевлар-Е», який на виставці «Зброя та Безпека» у 2021 році демонструвався з бойовим модулем «Штурм», яким нарису вимог ЗСУ не відповідає.

Кевлар-Е

Враховуючи те, що це лише нарис, є надії що вимоги до БМП можуть змінитися, адже наразі її аж ніяк не можна назвати «перспективною», гірше того, нова БМП, яка з'явиться не раніше ніж за 10 років, не відповідає за характеристиками навіть сучасним бойовим машинам піхоти.

Підпишись на Ukrmilitary у Twitter »»