Стали відомі характеристики перспективної БМП від ХКБМ

Стали відомі характеристики перспективної БМП

Основними відмінностями БМП-У від БМП-1/2 має стати сучасний дизельний двигун, автоматична трансмісія, дистанційно керований бойовий модуль і кращий балістичний захист.

Ескізний варіант проєкту сучасної бойової машини піхоти БМП-У від харківських конструкторів з’явився ще кілька років тому. Втім, тоді про детальні подробиці не повідомляли. Днями кореспонденту АрміяInform докладніше розповіли про БМП-У на Харківському конструкторському бюро з машинобудування (ХКБМ).

Проєкт розроблено зХКБМ з власної ініціативи фахівців і за кошти підприємства. Поштовхом для початку цих робіт стало усвідомлення, що ЗСУ озброєні морально та технічно застарілими виробами БМП-1/2, які є радянською спадщиною, оскільки розроблені ще у 1960-70-х роках. Також запаси комплектуючих для цих виробів в Україні фактично вичерпано.

Стали відомі характеристики перспективної БМП

Тут варто зауважити, що самим Збройним Силам України нова БМП не потрібна, адже головнокомандувач ЗСУ генерал-полковник Руслан Хомчак наприкінці 2020 року заявив, що розробка та закупівля нових бойових машин піхоти не є пріоритетом, а БМП-1, яка була прийнята на озброєння 2 червня 1966 року (55 років тому), після глибокої модернізації служитиме в ЗСУ ще 20 років.

Основними відмінностями БМП-У від БМП-1/2 має стати сучасний дизельний двигун потужністю до 734 к.с., автоматична трансмісія, дистанційно керований бойовий модуль і кращий балістичний захист. Це дозволить покращити показники рухливості, прохідності, вогневої потужності, захищеності БМП і безпеки особового складу усередині машини.

Стали відомі характеристики перспективної БМП

Важливо, що досвід бойового застосування БТР-4Е з автоматичною коробкою передач на сході України показав кращі ходові характеристики, ніж зразки з механічними коробками. До того ж автоматична трансмісія дозволяє полегшити і прискорити процес навчання новобранців водінню машини.

Конструкція корпусу дає змогу встановлювати керамічні панелі додаткового захисту. Кругова система обзору здійснюватиметься за допомогою камер, а невеликі триплекси попереду підвищать захист водія-механіка і командира. Крім того, концепція конструкції бойової машини дозволить їм виходити не лише через верхні люки, але й через відділення десанту.

Стали відомі характеристики перспективної БМП

БМП-У також буде плаваюча і зможе долати перешкоди будь-якої глибини. Її оснастять 30-мм гарматою, кулеметом 7,62-мм, 30-мм гранатометом, ПТРК «Бар’єр». У разі потреби можуть встановити комплект озброєння стандарту НАТО.

Екіпаж становитиме 3 особи, десант – 8. Бойова маса БМП-У з базовим рівнем захисту становитиме 25 тонн, а з додатковим захистом – до 30 тонн. При цьому максимальна швидкість руху сягатиме 70 км/год, а запас ходу – 600 км.

Стали відомі характеристики перспективної БМП

Габарити БМП-У будуть трохи більшими за БМП-2: довжина – майже 7,6 м, ширина по бортові екрани майже 3,4 м, висота – близько 2,9 м.

ХКБМ два роки тому розробило технічну документацію на цю бойову машину. Підприємство сподівається, що Міноборони зробить замовлення на дослідний зразок цієї техніки, адже оновлення парку бойових машин піхоти вже давно на часі, а наявні, радянського виробництва – морально застаріли.

Нагадаємо, що нові БМП також розробляють приватні компанії НВО «Практика» (БМП «Гетьман»), «Укріннмаш» (БМП «Кевлар-Е») та «Українська бронетехніка» (БМП-В). Всі з власної ініціативи. Водночас ТОВ «Інженерна група «Арей» здійснює розробку важкої БМП за державним оборонним замовленням Міноборони (шифр ДКР «Вавілон»).

Проте, як відомо, Міноборони обрало шлях модернізації БМП-1. Зокрема днями було оприлюднено фото БМП з бойовим модулем «Парус» у цехах ХКБМ,очікується, що такі модернізовані БМП-1 служитимуть ЗСУ ще 20 років.

Стали відомі характеристики перспективної БМП