ПКС РФ доставили у Казахстан білоруських та вірменських військових

Літаки Ил-76 військово-транспортної авіації ПКС Росії доставили до Республіки Казахстан білоруський та вірменський контингенти так званих миротворчих сил ОДКБ.

Рота 103-ї повітряно-десантної Вітебської бригади сил спеціальних операцій ЗС Білорусії була доставлена на аеродром Жетиген. Підрозділ ЗС Вірменії доставлено на аеродром Алмати.

Також на аеродромі Північний (м. Іваново, РФ) продовжується завантаження та вибуття військовослужбовців та техніки ПДВ ЗС РФ на літаках Ил-76 до Республіки Казахстан.

Російський контингент складається з підрозділів 45-ї окремої бригади спецпризначення ПДВ, 98-ї повітряно-десантної дивізії, 31-ї окремої бригади ПДВ, 3-ї бригади спецпризначення та 15-ї миротворчої мотострілецької бригади. Більшість належать до Західного військового округу.

Літаками військово-транспортної авіації планується виконати понад 20 літакорейсів. До операції залучено 70 військово-транспортних літаків Ил-76 та 5 вантажних Ан-124.

Нагадаємо, що 6 січня Голова Ради колективної безпеки ОДКБ – прем'єр-міністр Вірменії Нікол Пашинян заявив, що «у зв'язку зі зверненням Президента Казахстану Токаєва та через загрозу національній безпеці та суверенітету Республіки Казахстан, викликаної у тому числі втручанням ззовні, Рада колективної безпеки ОДКБ відповідно до статті 4 Договору про колективну безпеку прийняла рішення направити Колективні миротворчі сили ОДКБ до Казахстану на обмежений за часом період з метою стабілізації та нормалізації обстановки у цій країні».

До складу КМС ОДКБ увійде 3 600 військовослужбовців збройних сил Російської Федерації, Республіки Білорусь, Республіки Вірменія, Республіки Таджикистан та Киргизької Республіки.



Нагадаємо, що 2 січня в Мангістауській області на заході Казахстану мітинги розпочалися проти різкого підвищення цін на скраплений газ. Потім вони переросли в масові протести по всій країні з економічними та політичними вимогами, які, втім, не узгоджені між численними і часто стихійними групами мітингувальників. 4 січня сутички між демонстрантами і силовиками почалися в Алмати – найбільшому місті країни.

5 січня у Казахстані оголошено надзвичайний стан та розпочато «антитерористичну спецоперацію з метою встановлення порядку» в Алмати та Актау.

7 січня казахські силовики отримали наказ стріляти в людей на ураження без попередження.