Президент Росії Володимир Путін є «міжнародним злочинцем, і ми повинні говорити це», — американський генерал

Володимир Путін є міжнародним злочинцем

Президент Росії Володимир Путін є «міжнародним злочинцем, і ми маємо заявити про це» так само рішуче, як Сполучені Штати засудили лідера Сербії, відповідального за криваві війни на Балканах у 1990-х роках, заявив колишній високопоставлений командувач НАТО.

Про це він заявив під час круглого столу «Кінцеві цілі Путіна в Україні», що проводився 6 січня у рамках онлайн сесії Атлантичної ради (Atlantic Council), пише некомерційна аналітична організація U.S. Naval Institute (USNI).

Генерал армії США у відставці Веслі Кларк порівняв Путіна зі Слободаном Мілошевичем, президентом Сербії, який помер у в'язниці у 2006 році, після того як міжнародний трибунал у Гаазі (Нідерланди) висунув йому звинувачення у військових злочинах та геноциді.

«Ми повинні розіграти цю карту» з Кремлем зараз, коли триває криза в Україні, додав Кларк, який неодноразово зустрічався з Мілошевичем. «Ми маємо провести власну інформаційну кампанію», щоб протистояти російській та пояснити американському народу, що поставлено на карту в Україні.

Президент України Володимир Зеленський «має пояснити [ООН], що його країна перебуває під загрозою» через 100-тисячний російський військовий контингент на її кордонах і вимог Москви про те, щоб вона стала буферною державою між НАТО і Росією.

Усі учасники дискусії погодилися з Олександром Данилюком, колишнім секретарем Ради національної безпеки та оборони України, коли він сказав, що «амбіції Путіна є набагато більшими, ніж Україна».

Кларк сказав, що військова міць Росії зараз більша, ніж коли вона вторглася до Грузії у 2008 році. З того часу Путін інвестував у гіперзвукові та інші нові технології, а також у танки та літаки. «Він змусив армію практикувати свої навички в Сирії та на Домбасі», – сказав Кларк.

Ускладнює військове планування НАТО можливість застосування Росією хімічної зброї, як це було в політичних вбивствах. Він додав, що для Росії «випуск хімічної зброї – це не політичне, а військове рішення».

Росіяни також прийняли стратегію «ескалації задля деескалації», загрожуючи застосуванням ядерної зброї як засобу стримування дій НАТО. «Вони знають, що це виграшний хід, – сказав Кларк. – Путін вважає, що Захід як єдина сила занепадає, посилаючись на Brexit, піднесення популістських урядів в Угорщині та Польщі та глибокі політичні розбіжності у США».

Підпишись на Ukrmilitary у Twitter »»




ua en