Уряд затвердив порядок проведення загальновійськової підготовки громадян до національного спротиву

Уряд затвердив порядок проведення загальновійськової підготовки громадян до національного спротиву

Загальновійськову підготовку проходитимуть громадяни допризовного, призовного віку, військовозобов’язані, резервісти та інші категорії громадян, які виявили бажання долучитися до національного спротиву.

Порядок її організації та здійснення затверджено Постановою КМУ № 1443 від 29.12.2021 р.

Загальновійськова підготовка здійснюється в мирний час та особливий період незалежно від політичних та інших вподобань, статі, етнічного та соціального походження, майнового стану, місця проживання з метою формування в суспільстві готовності до стійкого опору агресору, зокрема в інформаційному просторі, патріотичної свідомості та стійкої мотивації, набуття та підтримання громадянами знань та практичних вмінь, необхідних для захисту України.

Така підготовка поділяється на початкову і базову.

Відповідальність за організацію підготовки покладається на:

  • Міносвіти разом з Міноборони — за початкову підготовку громадян;
  • Міноборони разом з іншими заінтересованими центральними органами виконавчої влади — за базову підготовку.

Початкова підготовка проводиться в школах у рамках предмета «Захист України», з метою формування первинних загальновійськових знань, ознайомлення громадян з місцем і роллю громадянина у зв’язку з усвідомленням свого обов’язку щодо збройного захисту України.

Базова підготовка здійснюється з метою підготовки громадянина, здатного виконувати завдання у бойових умовах та сприяння набуттю первинних знань, умінь та навичок щодо порядку поводження із зброєю та її застосування, дій на полі бою (пересування та орієнтування на місцевості), надання домедичної допомоги, а також первинної психологічної допомоги (самодопомоги), поводження з саморобними вибуховими пристроями та формування стійких морально-психологічних якостей, необхідних для захисту України.

Вона проводиться з громадянами призовного віку, військовозобов’язаними та резервістами, які не проходили службу, іншими громадянами, які не виконують військового обов’язку в запасі.

Базова підготовка проводиться у формі навчальних занять із загально-військових дисциплін, а також навчальних зборів за програмами Збройних Сил та інших військових формувань.

Навчання громадян умінню ведення вогню зі зброї бойовими патронами проводиться на стрільбищах і в тирах військових частин, вищих військових навчальних закладів, громадської організації «Товариство сприяння обороні України» і спортивних організацій.

Забезпечення інструкторами, індивідуальною штатною зброєю, боєприпасами та навчальною матеріально-технічною базою здійснюється за рахунок Міноборони.

Фінансування та матеріально-технічне забезпечення загальновійськової підготовки, зокрема створення матеріально-технічнлї бази, здійснюється за рахунок і в межах коштів державного бюджету, видатків місцевих бюджетів, а також з інших не заборонених законодавством джерел

Нагадаємо, що як писали Ukrainian Military Pages, для того, щоб запрацювала оновлена тероборона та рух опору, згідно з Законом «Про основи національного спротиву», мають бути підготовлені близько 20 різних нормативно-правових актів.

Підпишись на Ukrmilitary у Twitter »»