Україна отримала 40-мм автоматичні гранатомети Mk 19

Україна отримала 40-мм автоматичні гранатомети Mk 19 Фото: Sgt. Steven Lewis / U.S. Army

Стало відомо, яку «втаємничену» зброю привіз до України американський літак 28 січня, тоді ми припустили, що це могли бути ПЗРК Stinger, але виявилось, що це зовсім інша зброя.

Нагадаємо, що на відміну від трьох перших літаків, які 22, 23 та 26 січня привезли близько 250 тонн озброєння, зокрема сотні ПТРК Javelin та гранатометів SMAW-D, які відкрито демонструвалися американцями, частину вантажу четвертого літака втаємничили – замотали транспортувальну тару у непрозору чорну плівку та закрили усе маркування.

Тоді ми припустили, що так могли скрити від зайвих очей переносні зенітні ракетні комплекси (ПЗРК) Stinger, передачу яких раніше анонсували американські урядовці.

Американський літак привіз до України втаємничену зброю
Фото: U.S. Air Force

Проте виявилось, що це зовсім інша зброя.

Зокрема користувач Twitter @thelema_boy_ звернув увагу на ідентифікаційний код NSN 1010-01-490-9697, який можна роздивитись на одній з «чорних палет».

Україна отримала 40-мм автоматичні гранатомети Mk 19

Відповідно до Класифікатора предметів постачання НАТО (NATO Multilingual Supply Classification Handbook (ACodP-2), який також вже запроваджений у Міністерстві оборони України під найменуванням «Єдиний класифікатор предметів постачання», код NSN 1010-01-490-9697 відповідає такому предмету постачання як «Machine Gun, 40mm, MK19 Mod III», або українською – 40-мм автоматичний гранатомет Mark 19 Mod 3.

Україна отримала 40-мм автоматичні гранатомети Mk 19

За кількістю «чорних палет» на фото зроблених під час завантаженні літака, які були оприлюднені американськими військовими, можна зробити висновок, що лише 28 січня до України було доставлено декілька сотень гранатометів Mark 19.

Україна отримала 40-мм автоматичні гранатомети Mk 19

Варто зазначити, що сьогодні Україна отримала 85 тонн 40-мм пострілів до автоматичних гранатометів, які доставив сьомий у цьому році американський літак з військовою допомогою.

Що таке гранатомет Mark 19 можна побачити на цьому відео:

Можливо, що гранатомети Mk 19 вже постачалися ЗСУ й у складі інших партій, адже 40-мм постріли вже не раз входили до складу вантажу американських літаків, зокрема ще восени 2021 року. Як приклад наведемо фото розвантаження коробів із 40-мм пострілами з американського літака в аеропорту «Бориспіль» 10 жовтня 2021 року.

Україна отримала 40-мм автоматичні гранатомети Mk 19

Згідно з маркуванням, у коробах, що на фото, 40×53 мм постріли M430A1 HEDP з універсальною уламково-бронебійною гранатою (здатна пробити 76-мм сталі). У кожному такому стандартному коробі міститься 32 постріли з'єднані ланками M16A2 у стрічку.

Зазначимо, що згідно з заявами американських і українських посадовців, у літаках була і стрілецька зброя. Її тип та найменування не розкривалися, проте відомо про великий обсяг поставлених боєприпасів натовського калібру, які входили до складу вантажу практично кожного американського літака, це зокрема набої калібру 12,7×99 мм (.50 BMG) та 7,62×51 мм, причому останні у стрічках М13, якими живляться кулемети М60 та М240.

До України прилетів американський літак повний набоїв
Фото: U.S. Air Force / Senior Airman Stephani Barge

великий обсяг поставлених боєприпасів натовського калібру
Фото: U.S. Air Force / Roland Balik

Підпишись на Ukrmilitary у Twitter »»