Військова підготовка, яка замінить строкову службу, триватиме три-чотири місяці

Військова підготовка, яка замінить строкову службу

Короткострокову інтенсивну військову підготовку, яка має з 2024 року замінити строкову службу, спочатку запровадять паралельно зі збереженням призову на строкову службу.

Про це заявив міністр оборони Олексій Резніков, повідомляє Міноборони.

Нагадаємо, що введення такої альтернативи строковій службі передбачає Указ №36/2022 від 1 лютого 2022 року, який визначає завдання відмовиться від призову з 2024 року.

Водночас, за словами міністра, введення інтенсивної військової підготовки, що триватиме 3-4 місяці, планується здійснити ще до настання 2024 року і на першому етапі вона буде проводитися паралельно з призовом на строкову службу. А ті хто пройде таку 3-х місячну підготовку на строкову службу призиватися вже не будуть.

«Це завдання — на 4 роки. Сьогодні українська армія складається з трьох основних категорій осіб. По-перше, це професійні кадрові військові, офіцери та сержанти, які отримали фахову освіту. По-друге, це контрактники, які служать від 6 місяців до кількох років. А також юнаки, призвані на строкову. Ці люди мають різну підготовку, різну мотивацію, різне бачення того, чим є армія в їхньому житті.

Щоб дати відсіч ворогу, нам потрібна професійна армія для стримування і формат підготовки мобілізаційного резерву. Президент доручив, і ми підготували бачення моделі, на першому етапі якої призов зберігається, проте в якості альтернативи вводиться короткострокова (3-4 місяці) інтенсивна військова підготовка. Пройшовши цю підготовку, молоді люди не потраплятимуть під призов. Натомість вони отримають базові військові навички.

З 1 січня 2024 року ми плануємо повністю замінити призов на короткотривалу інтенсивну підготовку, поступово збільшуючи обсяги залучених і підтримуючи їхні навички шляхом періодичних тренувань та зборів.

На сьогодні вже є розрахунки та обґрунтування різних моделей виконання указу. Для реалізації зазначених кроків Уряд найближчим часом запропонує пакет необхідних законопроєктів і підзаконних актів. Ми сподіваємося на єдність парламенту у цих питаннях.

Зауважимо, що згадані міністром «професійні кадрові військові» насправді теж контрактники, адже, згідно з законом про військовий обов'язок, всі офіцери, сержанти та солдати (крім тих хто проходить службу за призовом чи мобілізації) служать за контрактом. Кадрова служба, яку українська армія успадкувала від радянської, була виключена з закону 4 квітня 2006 року (законом № 3597-IV).

Також необхідно пам'ятати, що громадяни призиваються на строкову службу не лише до ЗСУ та Державної спеціальної служби транспорту, які підпорядковані Міноборони, а й до Нацгвардії та Державної прикордонної служби, які належать до системи Міністерства внутрішніх справ, яке поки, що не коментувало можливість відмову від строкової служби в цих формуваннях.

Підпишись на Ukrmilitary у Twitter »»