Аналіз бойових можливостей легкого протитанкового засобу нового покоління NLAW

Автори: Олег Лупаленко, Юрій Максименко, Олександр Люлька, Микола Коновалюк, Артур Чкалов
Аналіз бойових можливостей легкого протитанкового засобу нового покоління NLAW

У статті розглянуто бойові можливості легкого протитанкового засобу нового покоління NLAW. Аналізуються світові тенденції в галузі створення сучасних легких протитанкових засобів. На основі проведеного аналізу наводиться технічна характеристика і бойові можливості протитанкового комплексу NLAW.

В умовах розгортання потужного угруповання російських військ біля державного кордону України та окупації частини її територій, уряд Великої Британії, в рамках міжнародної матеріально-технічної допомоги, передав Збройним Силам України значну партію легких протитанкових засобів NLAW (Next Generation Light Anti-Tank-Weapon).

NLAW

Аналіз публікацій [1-6] свідчить про те, що загальна тенденція до максимального підсилення конструктивного захисту всіх типів бойових броньованих машин (ББМ) в арміях світу спонукає конструкторів до створення сучасних протитанкових засобів, а військових – до ефективного використання їх в бою та пошуку шляхів забезпечення ними [1].

У статті [2] наводяться характеристики ручних протитанкових гранатометів (РПГ) і боєприпасів до них, які Польща, у період 2010-2021 років, закупила для власних сил спеціальних операцій. В публікаціях [1,3] розкриваються деякі характеристики нового керованого багатоцільового боєприпасу GMM (Guided Multipurpose Munition) для РПГ Carl-Gustaf M4 в армії США. В роботах [4,5] розкриваються характеристики сучасного німецького одноразового багатоцільового гранатомета великої дальності RGW90. У статтях [6,7] зазначено тенденцію до збільшення частки сучасного озброєння і військової техніки в збройних силах РФ, наводиться класифікація оптико-електронних засобів; розкриваються етапи розвитку сучасних російських РПГ і боєприпасів до них, наводяться їх тактико-технічні характеристики.

Метою даною роботи є аналіз бойових можливостей легкого протитанкового комплексу ближньої дії NLAW. В статі розглядаються призначення і характеристики протитанкового засобу іноземного виробництва, який прийнятий на озброєння Збройних Сил України.

Міністерство оборони Великої Британії, в рамках програми Main Battle Tank and Light Anti-tank Weapon (MBT LAW), у 2002 році оголосило конкурс на створення легкої протитанкової зброї нового покоління для заміни РПГ LAW-80, термін експлуатації якого закінчувався. Програма MBT LAW передбачала створення зразку сучасної протитанкової зброї: малі габарити та вага, можливість застосування однією особою, мінімізація часу від виявлення цілі до її знищення, принцип «вистрілив та забув», а також пасивний алгоритм наведення, який не дозволяє сенсорам лазерного опромінення зафіксувати загрозу [8]. Основним завданням нової зброї мало бути знищення танків і ББМ у ближньому бою, додатковим – захищених вогневих споруд [9]. Переможцем конкурсу стала розробка шведської компанії SAAB Bofors Dynamics Ltd, яка отримала назву NLAW. У 2009 році комплекс був прийнятий на озброєння британської армії та розпочалось його серійне виробництво. У виробництві складових для комплексу NLAW залучено понад 14 британських підприємств, остаточне збирання виконується компанією Thales Air Defencе (Північна Ірландія). Збройні сили Швеції прийняли на озброєння цей протитанковий засіб під найменуванням RB-57.

Сьогодні, крім Великої Британії та Швеції, даний комплекс мають збройні сили Фінляндії, Індонезії, Люксембургу, Малайзії, Саудівської Аравії, Швейцарії та України.

Легкий протитанковий ракетний комплекс (ПТРК) NLAW (табл. 1) – одноразовий транспортно-пусковий контейнер, в якому розміщена ракета з багатофункціональною кумулятивною бойовою частиною (БЧ), яка містить оптичні та магнітні датчики. Комплекс не потребує регламентних робіт весь період зберігання/експлуатації [10].

Таблиця 1

Масо-габаритні та експлуатаційні характеристики NLAW

Параметр Значення
Тип протитанковий ракетний комплекс / керована ракета
Країна розробник Швеція / Велика Британія
Компанія - виробник SAAB Bofors Dynamics Ltd / Thales Air Defencе
Калібр, мм
ракета
кумулятивна бойова частина

150
102
Діаметр транспортно-пускового контейнеру, мм 115
Довжина, м1,016
Вага, кг 12,5
Розрахунок комплексу, чол. 1
Діапазон температур для застосування, °C від –38 до +63
Термін придатності, років 20

Транспортно-пусковий контейнер ПТРК оснащений оптичним прицілом Trijicon ACOG, відкидним пусковим пристроєм, рукоятками та ударним механізмом, акумуляторним блоком, лямками для перенесення та опорою для стрільби. Планка Пікатінні, яка прикріплена до пускової установки, призначена для кріплення будь-якого тепловізійного або нічного прицілу.

Українські бійці вже цього тижня стрілятимуть з NLAW

Приціл Trijicon ACOG TA41 NLAW 2,5×20 (табл. 2) жорстко вбудований у контейнер і може застосовуватись як вдень, так і вночі. Приціл комплексу належить до сімейства прицілів ACOG (Advanced Combat Optical Gunsight), тобто є бойовим оптичним прицілом з розширеними можливостями.

Одна з особливостей прицілу – підсвічувана прицільна марка, які не потребує зовнішнього джерела електричного струму, крім того, він має азотне заповнення, що дає не запотівати оптиці при різких змінах температур та підвищеної вологості.

Таблиця 2

Тактико-технічні характеристики прицілу Trijicon ACOG TA41-NLAW

Параметр Значення
Тип оптичний
Збільшення, крат 2,5
Діаметр вхідної лінзи, мм20
Прицільна марка V
Підсвітка шкали тритієва
Країна виробник США
Кріплення планка Пікатінні

Легкий протитанковий ракетний комплекс NLAW (табл. 3) відноситься до керованого озброєння, який забезпечує принцип «вистрілив та забув». Для ураження цілій, що рухаються, застосовується алгоритм PLOS (Predicted Line of Sight) – прогнозована лінія прицілювання.

Таблиця 3

Тактико-технічні характеристики NLAW

Дальність стрільби, м
мінімальна
ефективна
максимальна по нерухомих цілях
максимальна дальність польоту ракети

20
600 / 800 *
800
1000
Швидкість ракети, м/с
початкова
максимальна

40
200 (Mach 0,7)
Режими стрільби
Overfly Top Attack, OTA
Direct Attack, DA

навісна траєкторія
пряме наведення
Кути нахилу пускового контейнера при стрільбі, град.± 45
Блок живленнязйомний
Час готовності до стрільби, с3-5
* після заміни програмного забезпечення ПТРК, які виготовлені з 2015 року

Особливість PLOS в тому, що оператор активує систему наведення і за допомогою прицільної марки прицілу безперервно відстежує ціль упродовж 3 секунд. Інерційний блок системи наведення фіксує точку прицілювання стрільця, обчислює дальність, кутову швидкість цілі та видає лінію прицілювання, після чого здійснюється пуск ракети.

Оператору не потрібно визначати відстань до цілі та робити будь-які поправки на вітер або рух цілі, він може запустити ракету через лінію візування, яку забезпечує система наведення комплексу. Інерційна система наведення NLAW працює в умовах, навіть коли ціль видна не повністю, наприклад – лише башта танка або навіть його антенна, тобто важливо лише супроводжувати ціль у перехресті прицілу.

ПТРК NLAW (MBT LAW) у дії

Процес пуску ракети поділяється на два етапи:

  • ракета, за допомогою твердотілого ракетного двигуна першого ступеню, вилітає з транспортно-пускового контейнера і розганяється до початкової швидкості в 40 м/с;
  • потім ракетний двигун першого ступеню падає, запалюється головний двигун, а ракета набирає швидкість і продовжує політ до цілі.

Така конструкція ракети гарантує, що пуск з комплексу NLAW можна здійснити в обмеженому просторі, і що полум’я вихлопних газів двигуна не зашкодить оператору.

Протитанковий ракетний комплекс має два режиму стрільби:

  • OTA (Overfly Top Attack) – для ураження танків зверху на прольоті;
  • DA (Direct Attack) – для знищення легкоброньованої, неброньованої техніки, вертольотів та укріплень.

NLAW

Ракета (табл. 4) має активний магнітний і оптичний датчик, активований безконтактним запобіжником. Дані, які отримуються від датчиків, аналізуються на відповідність відомим релевантним критеріям цілі перед ініціюванням боєголовки. Бойова частина ракети активується навіть проти алюмінієвих цілей і частково прихованих.

Таблиця 4

Тактико-технічні характеристики ракети

Тип БЧкумулятивна
Система наведенняпрогнозована лінія прицілювання (PLOS) / інерційна
Гарантоване пробиття броні, ммдо 500
Час польоту до цілі, с
200 метрів
400 метрів
600 метрів

1
2
3
Час спрацювання механізму самоліквідації БЧ після пуску, с5,6

Поєднання системи наведення PLOS і режиму стрільби OTA забезпечує легке і зручне застосування комплексу, точність і високу ймовірність ураження цілі кожного пуску.

Підготовка оператора комплексу здійснюється шляхом вивчення матеріальної частини та роботою на тренажерах, проведення додаткових навчально-бойових стрільб для навчання не потребується. Легкість в опановуванні NLAW, як і відсутність необхідності проведення будь-яких регламентних робіт з обслуговування ПТРК під час зберігання, робить його дуже привабливим і з економічної точки зору.

Конструктивні особливості NLAW дозволяють застосовувати його для стрільби із закритих приміщень, з укриття, з верхніх поверхів будівель або підвалу. Це важлива відмінність його від звичайних радянських та сучасних російських протитанкових засобів. Реактивний струмінь не завдасть шкоди оператору, який зможе вибирати укриття в закритих приміщеннях, стріляти навіть якщо підлога або стеля розташовані близько, що має важливе значення для ведення бою в урбанізованій місцевості.

За своїми тактико-технічними характеристиками NLAW є ефективним легким протитанковим засобом ближньої дії, якій значно посилить можливості підрозділів Збройних Сил України з ведення протитанкової оборони.

Перспективним напрямком для подальшого дослідження вважаємо аналіз комплексів активного захисту сучасних російських танків.


Список літератури

1. Ю.О. Мезенцев, О.В. Ніколаєв, Р.Л. Прус Напрями вдосконалення та перспективи розвитку ручних протитанкових гранатометів. Матеріали 10-ої Міжнародної науково-технічної конференції «Перспективи розвитку озброєння та військової техніки Сухопутних військ», 17-18.05.2018 року URL: https://www.ukrmilitary.com/2018/05/grenade-launchers.html (дата звернення: 18.01.2022).

2. Krzysztof Wilewski Grenade launchers for GROM.URL: http://polska-zbrojna.pl/home/articleshow/34730 (дата звернення: 18.01.2022).

3. Carl-Gustaf отримав «розумний» боєприпас URL: https://www.ukrmilitary.com/2021/06/carl-gustaf.html (дата звернення: 18.01.2022).

4. Бундесвер дозаказывает RGW 90 LRMP.URL:https://www.kalashnikov.ru/bundesver-dozakazyvaet-rgw-90-lrmp/ (дата звернення: 18.01.2022).

5. RGW90 HH. Dynamit Nobel Defence. URL: https://dn-defence.com/rgw-90/rgw-90-hh/ (дата звернення: 18.01.2022).

6. Абрамов С., Лупаленко О., Манжай О. «АНАЛІЗ АВТОМАТИЗОВАНИХ СИСТЕМ ВИЯВЛЕННЯ ТА РОЗПІЗНАВАННЯ ОБ’ЄКТІВ ЗБРОЙНИХ СИЛ РОСІЙСЬКОЇ ФЕДЕРАЦІЇ». InterConf, вип. 95, Січень 2022, с. 893-05.

7. Гук Р. Нове покоління російських РПГ. URL: https://www.ukrmilitary.com/2021/05/rus-grenade-launchers.html (дата звернення: 18.01.2022).

8. В.Ю. Нетребко, А.Д. Коновалюк Аналіз існуючих засобів виявлення і реєстрації атаки протитанкових засобів Abstracts of XII International Scientific and Practical Conference. La Rochelle, France, December 07 –10. – 2020. – С. 544-546 URL:https://isg-konf.com/uk/advancing-in-research-and-education-ua/ (дата звернення: 20.01.2022).

9. Next Generation Light Anti-Tank Weapon (NLAW) URL: https://www.thinkdefence.co.uk/next-generation-light-anti-tank-weapon-nlaw/ (дата звернення: 19.01.2022).

10. NLAW URL: https://www.saab.com/products/nlaw (дата звернення: 19.01.2022).



Даний матеріал належить до авторських публікацій.
Думка редакції може не збігатися із точкою зору авторів матеріалів.

Використані джерела:
Scientific Publishing Center «InterConf»