Депутати, які пропонують затикати дірки на фронті підрозділами тероборони, не розуміють специфіки цих частин

частин тероборони

Невдовзі Верховна Рада може узаконити перекидання бригад тероборони на фронт «у разі крайньої потреби». Коротко розібрали чому це лише зашкодить обороноздатності країни.

Сьогодні стало відомо, що 8 лютого Комітет з питань національної безпеки, оборони та розвідки одноголосно підтримав проєкт змін до закону про основи нацспротиву, які дозволять використовувати частини територіальної оборони у районах ведення бойових дій.

Подію прокоментував секретар комітету Роман Костенко: «Важливо, щоб у разі крайньої потреби у військового командування була можливість на окремих напрямках підсилити Збройні Сили України підрозділами територіальної оборони. Зміни важливі, адже вони дають не лише уточнити закон, а й посилити нашу обороноздатність».

Схоже, що автори законопроєкту не до кінця розуміють не лише мету та завдання системи територіальної оборони, а й специфіку військових частин тероборони.

І справа не в тому, що ці частини не мають важкого озброєння, бронетехніки чи артилерії (їх максимум це ручні кулемети, 60-мм міномети та кілька ПЗРК). А й в самій структурі, яка відрізняється від всіх інших військових частин Збройних Сил України.

Згідно зі штатами, що набули чинності з 1 січня, бригади ТрО включають від 4 до 10 батальйонів легкої піхоти (один на район), роту контрдиверсійної боротьби, зенітний взвод, підрозділ зв'язку і роту забезпечення. Відсутня бригадна артилерія, інженерна компонента і повноцінні підрозділи забезпечення. Лише у батальйонах, крім піхоти, ще є батарея 60-мм мінометів (але немає самих мінометів у необхідній кількості).

Проте головні відмінності – це структура штабу, який інтегрований з цивільною компонентою територіальної оборони. Штаб бригади (батальйону) тероборони, це не штаб звичайної механізованої чи будь-якої іншої бригади (батальйону) – насамперед це штаб зони (району) територіальної оборони, через який цивільний керівник зони (району) тероборони (голова державної адміністрації) має організовувати тероборону і керувати всіма складовими сил ТрО, що також залучаються від різних міністерств та відомств (НГУ, МВС, СБУ, ДСНС тощо). Це прописано у законі та відповідному положені.

Немає штабу батальйону – немає управління теробороною.

Крім того, у Планах територіальної оборони зон (районів) розписані завдання кожного підрозділу до відділення чи навіть бійця. Зокрема є перелік важливих об’єктів і комунікацій, що визначений Кабінетом Міністрів, охорону та оборону, яких мають здійснювати підрозділи тероборони, є протидиверсійні сили, блокпости, патрулі...

Звісно ці плани, мають бути скореговані, бо готувалися ще до створення Сил тероборони, як окремого виду, попередніми штабами на базі військкоматів. Але головне питання в тому, хто охоронятиме той міст, хлібозавод, нафтосховище... десятки великих і малих об'єктів, якщо місцевий батальйон, знов як у 2014-му, поїде на автобусах підсилювати фронт?

Поліція? Добровольці? А зброя, яку, за законом, їм має видавати саме військова частина тероборони?

Між іншим, і тут теж не все так просто, як багато хто думає. Міністр оборони через ЗМІ вже не раз застерігав місцеву владу від створення добровольчих формувань без відповідного рішення Головнокомандувача ЗСУ.

Саме ж Міноборони передбачає створення добровольчих формувань громад лише на третьому етапі (після набору резервістів у бригади), та й то – лише у невеликих населених пунктах.

Докладно про це можна почитати у публікації: «Місцева влада і громадяни не можуть самі створювати добровольчі формування, – міністр оборони».

Що ж стосується посилення частин на фронті, то хочемо нагадати депутатам, що для цього у складі ЗСУ є Корпус резерву з комплектом кадрованих бригад, підготовка, яких також потребує належної уваги.

Підпишись на Ukrmilitary у Twitter »»