Як застосовувати ПЗРК «Перун»

Польща передасть Україні свій найсучасніший ПЗРК Piorun

Відеоінструкція по застосуванню переносних зенітних ракетних комплексів (ПЗРК) Piorun.

ПЗРК Piorun, також відомий як Grom-М, спільна розробка польського Військово-технологічного університету, а також компаній CRW Telesystem-Mesko sp. і Mesko S.A. Нова пускова установка є глибокою модернізацією ПЗРК Grom, прийнятого на озброєння польської армії у 1995 році, який своєю чергою був розроблений на базі радянських ПЗРК «Игла-1» та «Игла».

Програма модернізації тривала з 2010 по 2015 рік. В результаті було значно підвищено ефективність пасивної інфрачервоної головки самонаведення – завдяки збільшенню чутливості зросла відстань, на якій ракета здатна націлюватися та вразити ціль, підвищено стійкість до перешкод, встановлено безконтактний підривач та пристосовано до роботи у нічних умовах.

Piorun призначений для ураження повітряних цілей, що летять на висоті від 10 до 4000 м і знаходяться на відстані від 500 до 6500 м. Максимальна швидкість цілей: до 400 м/с на зустрічних курсах та до 320 м/с при стрілянині навздогін. Швидкість ракети – 660 м/с. Довжина ракети – 1,596 м, вага – 10,5 кг, вага бойової частини – 1,82 кг. Вага ПЗРК – 16,5 кг.

У Польщі ПЗРК Piorun призначені для регулярних підрозділів та військ територіальної оборони. Крім власне ПЗРК ракети Piorun входять до складу зенітних комплексів, зокрема систем Poprad, Pilica, та, після незначних змін, комплекси Biała i Jodek-G.

У лютому 2022 року Польща схвалила передачу ПЗРК Piorun Збройним Силам України.