Україна придбала ще близько 60 польських САУ Krab

Україна придбала ще близько 60 польських САУ Krab

Польська компанія Huta Stalowa Wola S.A. поставить Україні три дивізіони (дев'ять батарей) 155-мм самохідних гаубиць Krab (54 САУ та невідому кількість супутньої техніки).

Вартість контракту становить приблизно 3 мільярди злотих, повідомляє Dziennik.pl.

Зазначається, що нещодавно отримані Україною 18 САУ Krab (один трибатарейний дивізіон) не є частиною цього контракту, а це був подарунок від Польщі.

Виготовлятимуть озброєння на заводі Huta Stalowa Wola (HSW), що входить до складу Polska Grupa Zbrojeniowa (PGZ). Повідомляється, що поставки будуть здійснені в найближчі кілька місяців. Наразі виробнича потужність HSW становить 20 - 30 САУ на рік, то ж ймовірно частина САУ буде не новими, а з запасів польської армії, як перші 18.

Стандартний польський дивізіонний комплект САУ Krab (модуль Regina) складається з 24 гаубиць (3 батареї по 8 САУ) і супутніх машин: трьох командно-штабних, восьми машин управління різного рівня, 6 транспортних машин для боєприпасів, а також машини техпідтримки (ремонту озброєння та електроніки).

САУ Krab має шасі від південнокорейської самохідної артилерійської установки K9 Thunder та польську ліцензійну башту від британської САУ AS-90 зі стволом калібру 155 мм і завдовжки у 52 калібри. Дальність вогню — до 40 км.

Нагадаємо, що ще у 2017 році з'явилася інформація, що ЗС України розглядають закупівлю САУ Krab. Також наприкінці 2020 року начальник ракетних військ та артилерії ЗСУ генерал-майор Андрій Маліновський поінформував, що закупівля САУ Krab розглядалася з перспективою налагодити виробництво вітчизняних гаубиць на гусеничному ходу. Вони мали замінити радянські 122 та 152-мм САУ 2С1 «Гвоздика» та 2С3 «Акація».

Підпишись на Ukrmilitary у Twitter »»