Річкові патрульні катери, які Україна отримує від США

Річкові патрульні катери, які Україна отримує від США

У Пентагоні повідомили, які саме 18 патрульних катерів відправлять до України у рамках нової військової допомоги на 450 млн дол., яка надаватиметься з запасів Міноборони США.

До цього списку входять два 35-футових річкових судна SURC (Small Unit Riverine Craft), десять 34-футових патрульних катерів типу Sea Ark Dauntless і шість 40-футових морських бойових патрульних катерів.

«Здебільшого вони призначені для захисту річкових шляхів, щоб Україна могла зберегти контроль над ними. Ці катери також можна використовувати у прибережних районах», — сказав високопоставлений чиновник з Міноборони США під час брифінгу в Пентагоні 24 червня.

Річкові патрульні катери, які Україна отримує від США

12-метрові SURC від компанії SAFE Boats є стандартними катерами морської піхоти та ВМС США, що використовуються на річках. Катер може розвивати швидкість від нуля до 25 вузлів за 15 секунд, а максимальна його швидкість становить 40 вузлів. Зазвичай він оснащений подвійними шестициліндровими дизельними двигунами Yanmar потужністю 440 кінських сил. Судно має радіус дії 250 морських миль. Катери мають три точки для встановлення озброєння — 7,62 мм або 12,7 мм кулеметів чи 40-мм автоматичних гранатометів Mk 19.

Річкові патрульні катери, які Україна отримує від США

Sea Ark Dauntless — це 10-метровий алюмінієвий катер виробництва US Watercraft. Він має ширину 3,7 метра, осадку трохи менш як 1 метр, і може перевозити до семи тонн. Ці човни дуже часто використовуються для захисту портових районів де базуються кораблі ВМС.

Sea Ark Dauntless — це 10-метровий алюмінієвий катер

Щодо 40-футових бойових патрульних катерів то Пентагон не уточнює, які саме катери відправляться в Україну.

Україна гостро потребує подібних катерів для захисту внутрішніх водних шляхів, адже, як відомо, наразі створюється Дніпровська річкова флотилія ВМС України, перший дивізіон якої, що був створений у березні, вже заступив на службу.

Основу катерного складу новосформованого дивізіону складають мобілізовані та переобладнані рибальські та прогулянкові судна та катери.

мобілізовані та переобладнані рибальські і прогулянкові судна

Нагадаємо, що до початку широкомасштабної російської агресії 24 лютого, планувалось, що ВМС України отримають 12 американських патрульних катерів Mark VI. Щонайменше десять з них вже замовлено компанії виробнику. Наразі невідомо, як буде реалізовуватися ця угода.

Загалом 17 червня 2020 року Державний департамент США погодив можливий продаж Україні, за програмою Foreign Military Sale (FMS), 16 Mark VI та пов'язаного з ними озброєння (32 модулі MSI Seahawk A2; 40 гармат MK44 Bushmaster II та ін.), орієнтовною вартістю 600 млн доларів.

Підпишись на Ukrmilitary у Twitter »»