ВМС України отримають 12 американських катерів Mark VI

ВМСУ отримає 12 американських катерів Mark VI

Наступного року Сполучені Штати розпочнуть передачу ВМС Україні швидкісних бойових патрульних катерів Mark VI, які підсилять військову присутність України на Азовському морі.

Загалом лави флоту мають поповнити 12 катерів, розповів АрміяInform командувач ВМС України контр-адмірал Олексій Неїжпапа.

За словами командувача ВМС ЗС України, Mark VI, катери прибережної зони і призначені для швидкого реагування на зміну обстановки. Вони швидкі, маневрені, непомітні, багатофункціональні, мають потужні навігаційні системи. Тобто є універсальною платформою, що може швидко доставити невеликий резерв в ту чи іншу точку. Також на них можуть бути встановленні невеликі протимінні комплекси, для підтримання сприятливого оперативного режиму для забезпечення основних дій флоту.

Нагадаємо що 17 червня 2020 року Державний департамент США погодив запит Україні на продаж, за програмою Foreign Military Sale (FMS), 16 сучасних патрульних катерів Mark VI та пов'язаного з ними озброєння (32 модулі MSI Seahawk A2; 40 гармат MK44 Bushmaster II та ін.), загальною орієнтовною вартістю 600 мільйонів доларів.

Варто зазначити, що українські «Айленди» отримають такий самий бойовий модуль.

США схвалили продаж Україні 16 катерів Mark VI, а також 72 гармат та іншого обладнання на $600 млн США схвалили продаж Україні 16 катерів Mark VI, а також 72 гармат та іншого обладнання на $600 млн фото: Дистанційна керована гармата MSI Seahawk A2

Згідно з першим оголошенням, шість катерів Mark VI Україна мала отримати безоплатно в рамках допомоги США. Ще десять, за бажанням, могла придбати за власні кошти.

Проте у березні 2021 року США погодили передачу Україні, в рамках матеріально-технічної допомоги, двох додаткових катерів Mark VI, таким чином ВМСУ безоплатно отримають щонайменше вісім катерів.

У грудні 2020 року компанія SAFE Boats International, отримала контракт на виготовлення двох патрульних катерів MK VI для України з фіксованою ціною близько 20 млн дол. Катери мають бути готові до грудня 2022 року. На початку жовтня стало відомо, що компанія отримала ще один контракт в інтересах ВМС України, цього разу на виготовлення шести катерів. Вартість другого складає 84,25 млн дол. Катери мають бути виготовлені до березня 2025 року.

США нададуть Україні озброєні патрульні катери Mark VI

26-метрові алюмінієві катери Марк VI оснащуються силовою установкою з двох дизельних двигунів MTU 16V2000M94 та водометів, що забезпечує максимальну швидкість 35 вузлів і короткочасну максимальну швидкість у 41 вузол. Дальність ходу на швидкості у 30 вузлів складає близько 600 миль.

Катер може бути озброєний дистанційно керованими 25-мм автоматичними гарматами M242 Bushmaster, 12,7 та 7,62-мм кулеметами. До речі, замовлені Україною 30-мм ланцюгові гармати Mk44 Bushmaster II, виробництва Alliant Techsystems, є подальшим розвитком 25-мм гармат M242 Bushmaster і на 70% використовують ті самі частини. При цьому 20% збільшення калібру дає 50% зростання вогневої потужності.