F-16 мають замінити втрачені українські винищувачі

Коли F-16 замінить втрачені українські винищувачі?

Реактивні бойові літаки американського виробництва та системи протиповітряної оборони очолюють список бажань українських льотчиків-винищувачів, проте до нього не входять коштовні та вразливі безпілотники на кшталт MQ-1C Grey Eagle.

Українські льотчики розраховують поговорити з урядовцями США, щоб обґрунтувати потребу у двох основних технологіях, необхідних для відсічі російським ВПС: додаткових наземних системах протиповітряної оборони та західних винищувачах, повідомляє Breaking Defense.

Дискусії, які невелика група українських льотчиків сподівається провести з представниками Пентагону та Держдепартаменту, а також із двопартійною групою законодавців, можуть спровокувати нові дебати про те, чи мають Сполучені Штати постачати Україні більш досконале американське озброєння, який знадобиться час, щоб навчитися їх використовувати, а також щодо загрози потрапляння технологій у чужі руки.

Наразі найбільшим пріоритетом українських Повітряних Сил є виконання американських зобов’язань щодо постачання наземних систем протиповітряної оборони, необхідних для того, щоб Україна могла зберігати контроль над своїм повітряним простором та захищатися від російських атак на цивільну інфраструктуру.

«Коли ви думаєте про протиповітряну оборону, ви думаєте про винищувачі, правда? Але я сказав би, що наземна ППО була ключовою у цій війні, і вона досі є ключовою», — сказав командир ескадрильї українських винищувачів МіГ-29, з позивним «Мунфіш» («Риба-місяць»).

Однак «на сьогодні у нас набагато більше пілотів, ніж літаків», — сказав він, додавши, що українським ВПС знадобляться західні винищувачі, щоб поповнити втрати. США та їхні союзники по НАТО вагалися з наданням літаків через занепокоєння, що Україна не встигне опанувати західні винищувачі протягом часу поки триватиме війна з Росією.

«Мунфіш» і «Джус», льотчик-винищувач, який очолює бригаду тактичної авіації, визнали, що українським військово-повітряним силам потрібен час, щоб навчитися керувати літаками та системами американського виробництва, набути практичних навичок застосування винищувачів у бою та обслуговувати їх. Проте обидва висловили впевненість, що досвідчені пілоти України зможуть навчитися керувати F-16 менш як за рік.

«Ми готові проводити підготовку більш інтенсивно», — сказав Джус, додавши, що одним зі способів прискорити навчання була б спеціалізація груп пілотів у різних наборах місій.

«Нам треба подавити протиповітряну оборону противника, також необхідно підтримувати наземні війська, а найбільшим пріоритетом є повітряний бій, — сказав Джус. — Тож ми могли б створити різні групи для кожного напрямку, і це були короткі, невеликі курси для кожної групи. І я вірю, що ми зможемо зробити це досить швидко».

Після того, як російські війська припинили наступ на Київ і зосередилися на бойових діях у східному регіоні Донбасу, допомога США, яка зараз становить 5,6 мільярда доларів, була переважно зосереджена на озброєнні для наземної війни. Зокрема гаубиці, РСЗВ та наземні транспортні засоби складають значну частину останніх пакетів оборонної допомоги.

У перші місяці війни Сполучені Штати, здавалося, були відкриті для потенційних угод, за якими країни-партнери передавали б Україні вживані МіГі в обмін на американські винищувачі. Однак після того, як обмін винищувачами з Польщею провалився, офіційні особи США значною мірою висловили незацікавленість у постачанні винищувачів на Україну, навіть попри те, що українські ВПС публічно закликали до передачі Україні західних літаків.

«Вимоги Повітряних Сил України не завжди чують у Вашингтоні, а вони потребують поповнення авіації та засобів протиповітряної оборони, аби продовжувати захист критичної інфраструктури та міст по всій країні», — кажуть пілоти.

«Ця війна відбувається не лише на передовій, — каже «Джус». — Навіть зараз, на другому етапі війни, крилаті ракети все ще атакують наші мирні міста по всій країні, навіть у західній частині».

За словами командира ескадрильї («Мунфіш»), хоча кількість бойових вильотів українських ВПС з початку війни скоротилася, пілоти продовжують здійснювати від 20 до 30 вильотів на день. Близько 70% цих місій пов'язані з підтримкою військ на землі, тоді як більшість інших підрозділів перебувають у «бойовій готовності», готові підняти винищувачі у разі, якщо російський літак вторгнеться у повітряний простір України.

«Російські війська нас значно перевершують за чисельністю, і вони атакують не лише літаками, а й ракетами — балістичними, крилатими ракетами, а також ракетами класу «повітря-земля», — сказав «Мунфіш». — Вони цілять у сховища палива, зерна у залізницю та мости».

Проте, якщо «Мунфіш» і «Джус» говоритимуть з урядовцями США про прогалини у можливостях України, то в їхньому списку бажань не буде MQ-1C Grey Eagle — безпілотника далекого радіусу дії, який може виконувати як ударні, так і розвідувальні місії.

І «Мунфіш» і «Джус» підкреслили, що їхня думка про Grey Eagle не є репрезентативною для військового керівництва України, яке сподівається придбати чотири MQ-1C. Проте пілоти вважають, що у запеклих боях на Донбасі цей комплекс буде швидко збитий.

«Звичайно, для деяких локальних операцій може бути корисним знищити якісь пріоритетні цілі на передовій. Але використовувати такі дорогі безпілотники у нашому випадку дуже небезпечно через протиповітряну оборону противника, — сказав Джус . — Тут не Афганістан».

«Мунфіш» додав, що набагато дешевші турецькі безпілотники TB2 Bayraktar з меншим радіусом дії використовувалися з великим успіхом у перші дні війни, щоб вражати довгі колони російських танків. Але хоча вони все ще літають для підтримки розвідувальних та спеціальних операцій, вони «майже марні» у поточній бойовій ситуації й використовуються для ударів лише у «рідкісних випадках».

«Знаючи наявну тут російську ППО і дальність ракет Grey Eagle, я дам вам 90-відсоткову ймовірність того, що його буде збито», — сказав він — «Байрактар» набагато дешевший, тож його можна втратити. Але «Сірий Орел» досить дорогий».

Занепокоєння українських пілотів з приводу можливої втрати «Сірого орла» поділяють і деякі офіційні особи США, які висловлюють стурбованість тим, що станеться, якщо технологія потрапить до рук Росії. У п'ятницю агентство Reuters повідомило, що угода зупинилася після того, як під час перевірки Адміністрації безпеки оборонних технологій було висунуто технічне заперечення.

Підпишись на Ukrmilitary у Twitter »»