Україна просить ФРН продати одинадцять батарей ЗРК Iris-T

Україна просить ФРН продати одинадцять батарей ЗРК Iris-T SLM

Київ хоче придбати у німецької промисловості одинадцять батарей зенітних ракетних комплексів Iris-T SLM. Проте канцлер залишає цей запит без відповіді протягом трьох тижнів.

Україна планує купувати ЗРК безпосередньо у компанії Diehl Defense. Одна така система ППО коштує близько 140 мільйонів євро, а за одинадцять потрібно буде заплатити 1,5 мільярда євро. Водночас схоже, що німецький канцлер Олаф Шольц затримує багатомільярдну угоду щодо постачання Україні суто оборонної зброї, повідомляє німецьке видання Welt.

За даними українських урядових кіл, необхідну заявку на експортну ліцензію було подано до Федерального міністерства економіки ФРН на початку липня. Однак, як і у випадку з усім експортом зброї, рішення про схвалення приймається Федеральною радою безпеки, за яку відповідає Канцелярія. Тож останнє слово завжди за Олафом Шольцом.

На запит видання представник уряду повідомила, що Федеральна рада безпеки працює таємно, «тому тут не можна надати жодної інформації. В принципі, ми не коментуємо поточні угоди з іншими країнами».

Система Iris-T вважається однією з найсучасніших і дорогих систем ППО. На початку червня Шольц вже пообіцяв Україні поставити один комплекс «найближчими тижнями». Тим часом федеральний уряд обіцяє зробити це лише до кінця року.

На початку червня Шольц заявив, що за допомогою системи Iris Німеччина «дає Україні змогу захистити ціле місто від російських повітряних нальотів». Київ давно вимагає від Заходу постачання протиповітряних систем після того, як на початку війни заклики створити безпольотну зону залишилися без уваги.

Система Iris може відбивати винищувачі, гелікоптери та безпілотники в радіусі 40 кілометрів і на висоті 25 кілометрів. Але ракети малої дальності та керовані ракети, якими зараз Росія обстрілює українські міста, також можуть бути перехоплені. Система (організаційно це батарея) складається з радіолокатора спостереження, центру управління та трьох пускових установок на яких готові до запуску 24 зенітні керовані ракети.

Україна просить ФРН продати одинадцять батарей ЗРК Iris-T SLM

Що стосується фінансування угоди, то Україна просить гроші з федеральної державної допомоги. Цей спеціальний бюджет у німецькому федеральному бюджеті було створено у 2016 році, щоб допомогти Іраку, Йорданії, Тунісу, Малі та Нігерії оснастити їхні армії.

У середині квітня федеральний уряд збільшив бюджет до двох мільярдів євро і пообіцяв, що значна частина піде Україні. Водночас ЄС виділив 2,5 млрд євро для країн-членів на підтримку України в закупівлі зброї безпосередньо у промисловості.

Поки що Київ платив сам

Наприкінці квітня міністерка оборони Крістін Ламбрехт пообіцяла виділити ці кошти. Згідно з її заявою, через те, що зі складів Бундесверу до України вже немає чого постачати, будуть підтримуватися прямі поставки з німецької промисловості. «Україна замовляє, а Німеччина платить», — сказала тоді міністерка.

Однак досі не відомо жодного випадку, коли б федеральний уряд заплатив за нову німецьку зброю. Зіткнувшись із бездіяльністю федерального уряду, Україна сама придбала близько 8 тис. протитанкових гранатометів у німецьких виробників. Тобто поки Київ бере на себе всі витрати.

Згідно з українськими урядовими джерелами, відсутність зобов'язань щодо фінансування та експорту може призвести до затримки постачання і систем Iris. Виробник може почати виробництво лише після того, як федеральний уряд дасть зелене світло на обидва питання.

Перша з одинадцяти замовлених систем Iris-T може бути поставлена до кінця року разом з тією, яку вже обіцяв Шольц. Термін необхідний для всієї поставки складе від 4 до 5 років.

Водночас це неминуче призведе до проблеми для канцелярії: річна виробнича потужність Diehl обмежена, тому виробнику доведеться змінити пріоритети для своїх клієнтів. Тому, що 7 грудня 2021 року, в останній день великої коаліції Ангели Меркель, вона схвалила кілька експортних запитів, у тому числі 16 систем Iris-T для Єгипту.

Підпишись на Ukrmilitary у Twitter »»