Стало відомо скільки систем ППО отримає Україна — США розкрили склад нового пакета допомоги

Стало відомо скількі систем ППО отримає Україна — США розкрили склад нової партії допомоги

Білий дім оприлюднив деталі нового пакету військової допомоги для України на загальну суму 820 мільйонів доларів.

Про це з Вашингтону повідомив журналіст Голосу Америки Остап Яриш.

Зокрема найближчим часом ЗСУ отримають дві системи протиповітряної оборони NASAMS (імовірно йдеться про дві батареї ЗРК, — UMP), додаткові ракети для РСЗВ M142 HIMARS, до 150 тисяч снарядів для 155-мм гаубиць M777, а також чотири контрбатарейні радари.

Нагадаємо, що цього тижня Сполучені Штати оголосили про намір придбати для України передові зенітно-ракетні системи середньої та великої дальності.



NASAMS (National/Norwegian Advanced Surface to Air Missile System — національна/норвезька вдосконалена ракетна система земля-повітря) — система протиповітряної оборони — спільна розробка американської компанії Raytheon і норвезької Norsk Forsvarteknologia (зараз Kongsberg Defence).

NASAMS

У ході свого розвитку зенітний ракетний комплекс (ЗРК) змінив три покоління та може споряджатися ракетами різного типу та зокрема різної дальності. Згідно з доступними відкритими відомостями стандартна ракета AMRAAM має дальність ураження до 25 км (деякі джерела вказують «понад 15 км») і 40 км для версії з розширеною дальністю дії. Максимальну висоту ураження цілей для NASAMS 2 називають 14-15 км, за нішими даними до 21 км.

NASAMS 3 поставляється з оновленою станцією Fire Distribution Center, яка має ергономічні поверхні керування та три великі плоскі дисплеї. Перероблена пускова установка Mk 2 може стріляти ракетами малої дальності AIM-9X Sidewinder Block II та ракетами AMRAAM-ER, на додаток до AIM-120 AMRAAM. AMRAAM-ER — це модернізація з розширеною дальністю дії на основі ракетного двигуна Evolved Sea Sparrow Missile (ESSM) в парі з головкою самонаведення AMRAAM, що розширює зону дії внаслідок збільшення максимальної дальності на 50 відсотків і збільшення максимальної висоти на 70 відсотків. У травні 2019 року AIM-9X Block II був випробуваний з пускових установок NASAMS в космічному центрі Андойя в Норвегії.

GhostEye MR, новий радар з АФАР

У жовтні 2021 року компанія Raytheon оголосила, що NASAMS 3 буде отримає GhostEye MR, новий радар з АФАР середнього діапазону S-діапазону на основі технології GhostEye (раніше LTAMDS), розробленої для системи MIM-104 Patriot.

Підпишись на Ukrmilitary у Twitter »»



ua en