Пентагон оголосив старт процесу закупівлі ЗРК NASAMS для Збройних Сил України

Пентагон оголосив старт процесу закупівлі ЗРК NASAMS для ЗСУ

Міноборони США оголосило про додаткову безпекову допомогу Україні на суму $820 млн, яка включає в себе $50 млн на «президентське вилучення» озброєння з запасів Пентагону, а також $770 млн на закупівлю нового озброєння у рамках Ініціативи сприяння безпеці України (USAI).

Зокрема у рамках дозволу Президента США на вилучення озброєння американської армії Україні будуть передані додаткові ракети для реактивних систем залпового вогню HIMARS. У Пентагоні нагадали, що це вже 14-е президентське вилучення озброєння та військового обладнання з запасів Міністерства оборони США з серпня 2021 року.

Відповідно до USAI, Міноборони США надасть Україні «критично важливе озброєння для захисту від російської агресії». У цей пакет входить:

  • 2 зенітно-ракетні системи NASAMS (National Advanced Surface to Air Missile System, раніше розшифровувалось як Norwegian Advanced Surface to Air Missile System);
  • до 150 000 пострілів до 155-мм артилерійських боєприпасів;
  • 4 додаткові контрбатарейні радари.

«На відміну від президентського вилучення, USAI є органом, згідно з яким Сполучені Штати закуповують озброєння у промисловості, а не постачають обладнання, яке вилучається зі запасів Міністерства оборони. Це оголошення є початком процесу укладання контрактів щодо надання додаткового озброєння Збройним Силам України», — повідомляє Міністерство оборони США.

Наразі Сполучені Штати виділили близько 7,6 мільярда доларів США на безпекову допомогу Україні з початку правління адміністрації Байдена, у тому числі приблизно 6,9 мільярда доларів з початку неспровокованого вторгнення Росії 24 лютого. Загалом із 2014 року Сполучені Штати виділили на безпекову допомогу Україні понад 8,8 мільярда доларів.

Підпишись на Ukrmilitary у Twitter »»



ua en