До зими чи кілька років — скільки триватиме війна в Україні?

До зими чи кілька років — скільки триватиме війна в Україні?

Мало які військові конфлікти мають такі інтенсивні бої як російсько-українська війна. Попри це, протистояння з російськими загарбниками може тривати ще кілька років.

Так ситуацію оцінюють американські політики, які не бачать бажання у російського диктатора Путіна припинити наступ на Україну, пише Голос Америки.

«Війна в Україні має завершитись до зими», — заявив Президент України Володимир Зеленський під час онлайн-звернення до лідерів Групи семи на саміті в Брюсселі 26 червня.

Пізніше, 29-го червня, речник Пентагону Джон Кірбі заявив, що попри бажання США завершити цю війну якомога швидше, Путін наразі, не налаштований на деескалацію.

«Ми усі хотіли б побачити, щоб війна закінчилася вже сьогодні. І вона могла б закінчитися вже сьогодні, якщо Путін зробив те, що потрібно. Але він не демонструє жодного наміру йти на переговори. Водночас Путін демонструє усі наміри продовжувати атаку на Україну і досягти своїх військових цілей. Саме тому, ми разом із міжнародною спільнотою, продовжимо допомагати Україні захищати себе», — сказав Кірбі в інтерв’ю Bloomberg.

Американський конгресмен-демократ Майк Квіґлі в інтерв’ю Голосу Америки зауважив що такі інтенсивні бої, як зараз, не можуть тривати довго, як з точки зору фінансів, так і з точки зору воєнного та людського ресурсу.

«Я думаю, що війна може тривати іще принаймні, пару років. Я не військовий експерт, але важко уявити, що це може тривати довше. Я не знаю жодної армії, яка б могла так довго витримувати такий натиск. Більшість конфліктів, які тривають довгий проміжок часу, не мають таких інтенсивних боїв», — сказав член Палати представників від Демократичної партії.

Саме тому, говорить Квіґлі, негайна та потужна допомога НАТО та партнерів Україні може мати вирішальне значення: «Саме зараз настав час, коли НАТО має подвоїти свої зусилля і зробити набагато більше щодо санкцій та військової допомоги».

За його словами, щоб результат цієї війни був позитивним для Києва, українці мають якомога швидше переходити на озброєння за стандартами НАТО.

«Росіяни знають загальну кількість боєприпасів, яка залишилась в Україні з радянських часів. І вони чекають, поки вони закінчаться. Ось чому перехід на західний тип озброєння є таким важливим», — зауважив Квіґлі в коментарі для Голосу Америки.

Історія знає багаторічні конфлікти. Війна в Афганістані тривала 20 років. Але цей випадок із російським повномасштабним вторгненням в Україну порівнювати не можна, вважає Джим Ріш, американський сенатор-республіканець та співголова Комітету з міжнародних відносин.

«Не можна порівнювати Афганістан з Україною, — це як порівнювати яблука та апельсини. Вони різні. Ми засвоїли багато уроків в Афганістані. І один із головних уроків полягає в тому, що ми не можемо дати людям те, чого вони не хочуть і за що не хочуть боротися. Саме це сталося в Афганістані. Ми витратили багато грошей, щоб зміцнити їхнє військо, але коли почалась битва, вони розвернулися і втекли. Не порівнюйте воїнів-афганців з українськими воїнами. Вони б'ються на смерть. Зараз багато з них втрачають життя. Вони не кидають усе та тікають», — сказав Ріш в понеділок, 27-го червня, під час телефонної конференції із журналістами по завершенню свого візиту в Україну 26-27 червня.

Ріш стверджує, що українські військові мають великий потенціал та мотивацію у веденні бойових дій проти російської армії, але їм потрібне відповідне озброєння.

«На цих вихідних я відвідав території, з яких росіян вже прогнали. Тож мені важко погодитися з аргументом, що українці не зможуть повернути свої землі. Вони вже повернули частину своїх земель, повернули аеродром, повернули Ірпінь, повернули Гостомель. Тож мене буде важко переконати, що вони не зможуть повернути усе, використовуючи правильну зброю та ту силу духу, із якою вони воюють. Я думаю, вони можуть це зробити», — заявив Ріш у понеділок.