Швеція розглядає передачу Україні 12 САУ Archer

Швеція розглядає передачу Україні 12 САУ Archer

Міноборони Швеції завершило аналіз щодо того, яке озброєння можна відправити Україні для відсічі російським загарбникам. І хоча документ засекречений, деякі деталі все ж відомі.

Зокрема видання Svenska Dagbladet, з посиланням на підполковника Пітера Лідена з Академії оборони, повідомляє про можливу передачу 155-мм самохідних артилерійських установок FH77BW L52 Archer (Artillerisystem 08), які очолюють список бажань української армії.

«Ми могли б виділити 12 одиниць [САУ Archer]», — каже Пітер Ліден.

Артилерійська система Archer розроблена компанією Bofors (нині BAE Systems) для Збройних сил Швеції та Норвегії. У 2002 році Bofors представила перший демонстратор, а в 2013 році ЗС Швеції отримали перші системи для польових випробувань. У тому ж році Норвегія вийшла з проєкту з фінансових причин. Шведська армія остаточно прийняла на озброєння систему Archer на початку 2016 року. Там САУ називається Artillerisystem 08.

Серцем системи є повністю автоматизована 155-мм артилерійська гаубиця L52 і дистанційно керований бойовий модуль M151 Protector, встановлені на модифікованому шасі всюдихідного зчленованого самоскида Volvo A30D з колісною формулою 6×6. Кабіна екіпажу і моторний відсік броньовані. До складу артсистеми також входять машина заряджання, машина обслуговування.

САУ здатна стріляти самонавідними боєприпасами BONUS та керованими M982 Excalibur.

Автомат заряджання може зробити 3 постріли протягом 15 секунд. Весь магазин (21 снаряд) можна вистрілити за 3,5 хвилини. Ведення тривалого вогню можливе зі швидкострільністю 8-9 пострілів на хвилину. Включаючи час на перезаряджання, САУ Archer може вистрілити 54 постріли протягом 35 хвилин. Крім того, артсистема може вистрілити шістьма снарядами поспіль таким чином, щоб усі снаряди влучили в ціль одночасно.

Максимальна дальність стрільби FH77BW L52 Archer, в залежності від типу снаряда, складає від 30 км (HE-ER HB) до 60 км (M982 Excalibur).