Рада скасувала призов на строкову службу під час війни

призов

Верховна Рада схвалила, закон який передбачає скасування призову на строкову військову службу під час дії воєнного стану, проте призовників все одно викликатимуть до військкоматів.

Відповідний законопроєкт № 8109 «Про внесення зміни до Закону України «Про військовий обов'язок і військову службу» щодо особливостей призову на строкову військову службу та діяльності призовних комісій під час дії воєнного стану» підтримали 318 народних депутатів.

Зокрема Закон України «Про військовий обов'язок і військову службу» доповнено новою статтею 18-1, якою визначається, що під час дії воєнного стану призов на строкову військову службу не проводиться.

Водночас визначено, що призовні комісії створюються для розгляду питань щодо: організації медичного огляду осіб, які перебувають на обліку призовників та досягли 27-річного віку (тому призовникам варто чекати повісток), взяття їх на облік військовозобов'язаних або виключення з обліку; направлення призовників, які виявили бажання вступити до вищих військових навчальних закладів, для проходження випробувань та складання вступних іспитів або прийняття рішення про відмову в такому направленні.

Зауважимо, що після російського нападу 24 лютого 2022 року призов на строкову військову службу фактично не проводився. Відповідно державними адміністраціями не створювались призовні комісії, що зокрема призвело до виникнення проблем з наданням відстрочок призовникам, які вступили до навчальних закладів за кордоном, але до війни відстрочку не отримали.

Варто зазначити, що під час дії воєнного стану призовники можуть добровільно вступити на військову службу за контрактом.

Підпишись на Ukrmilitary у Twitter »»