США планують передати Україні комплекти JDAM, що перетворюють звичайні бомби на керовані

США планують передати Україні комплекти JDAM, що перетворюють звичайні бомби на керовані

Адміністрація Байдена планує надіслати в Україну сучасне електронне обладнання, яке перетворює некеровані авіаційні боєприпаси на «розумні бомби», здатні з високою точністю вражати позиції російських військ.

Про це повідомляє The Washington Post з посиланням на високопосадовців США.

Комплекти включають пристрої глобального позиціювання для високої точності та можуть бути прикріплені до різноманітної зброї, створюючи те, що Пентагон називає Joint Direct Attack Munition, або JDAM. Військові США використовували цю технологію на бомбах вагою до 900 кг, зазвичай використовуючи її в бомбардувальниках і винищувачах.

Бомби, обладнані JDAM, керуються інтегрованою інерціальною системою наведення, з’єднаною з приймачем глобальної системи позиціювання (GPS), що дає можливість застосовувати їх на дальності до 28 км.

GBU-31: бомба Mk84, оснащена комплектом JDAM GBU-31: бомба Mk84, оснащена комплектом JDAM

Постачання JDAM ознаменувало б ще один важливий крок Вашингтона, щоб допомогти Україні відбити вторгнення російських військ, забезпечивши новий спосіб ураження російських підрозділів та штабів. Починаючи з червня, Україна значною мірою покладається на американську високомобільну артилерійську ракетну систему, або HIMARS, високоточну систему, що завдає значних втрат російським військам.

Нагадаємо, щ у вівторок з'явилася інформація, що Пентагон також готується надати Україні зенітну ракетну систему Patriot, найдосконалішу зброю ППО США. Байден ще має схвалити цей крок, але може зробити це найближчим часом, повідомили американські чиновники.