Литва придбає для України елементи ЗРК NASAMS

пускові NASAMS

Україна отримає від Литви додаткові пускові установки для ЗРК NASAMS, бронетранспортери M113, а також боєприпаси для стрілецької зброї та гранатометів.

«У відповідь на терміновий запит України про допомогу в посиленні протиповітряної оборони ми закуповуємо дві пускові установки ППО середньої дальності NASAMS для української армії. Ми також організуємо доставку, яка, як очікується, відбудеться протягом наступних трьох місяців», — повідомило Міноборони Литви 28 червня.

Також оборонне відомство анонсувало передачу Україні 10 гусеничних бронетранспортерів M113, 2,5 мільйона набоїв і тисячі протитанкових боєприпасів для гранатометів.

Повідомляється, що загальна вартість литовської військової допомоги вже перевищує 500 млн євро.

NASAMS (National Advanced Surface to Air Missile System (раніше перша N розшифровувалось як «Norwegian») — національна вдосконалена ракетна система земля-повітря) — система протиповітряної оборони — спільна розробка американської компанії Raytheon і норвезької Norsk Forsvarteknologia (зараз Kongsberg Defence).

Перший ЗРК NASAMS Україна отримала восени 2022 року від США. Загалом Сполучені Штати мають передати Україні 8 зенітних ракетних систем (батарей) NASAMS.