10 тисяч доларів щоб втікти від мобілізації за кордон

ухилянти

Допомагали військовозобов'язаним втекти за кордон — Державне бюро розслідувань викрило чергову групу, до якої входили мешканці Закарпаття, колишні та діючі правоохоронці.

Ціни за послуги коливалися від 5 до 10 тисяч доларів з однієї особи, в залежності від «довжини ланцюжка», долучених до оборудки посередників, повідомляє пресслужба ДБР.

Цивільні учасники групи підшукували охочих незаконно потрапити за кордон. «Клієнтів» автомобілем доставляли до обумовленого місця поблизу кордону, де далі їх переводили стежками в обхід пунктів пропуску інші спільники.

Для маскування фігуранти використовували спеціальні костюми та прилади нічного бачення. Правоохоронці, що входили до складу групи, допомагали уникати прикордонних нарядів. Вони мали доступ до інформації про місця розташування прикордонників та час їхньої варти.



28 червня двох учасників організованої групи — батька і сина, правоохоронці затримали під час спроби незаконно перевести до Угорщини трьох військовозобов'язаних. За організацію переправлення одного з них зловмисники напередодні отримали 8 тисяч доларів на банківську картку. Після вдалого перетину ще двох ухилянтів злочинці мали отримати 11 тисяч доларів.



Під час обшуків за місцем проживання та у транспортних засобах фігурантів було вилучено майже 40 тисяч доларів, понад 15 тисяч євро, 5 автомобілів, прилади нічного бачення, радіостанції, камуфляжні костюми, телефони та банківські картки.

Двом затриманим вже повідомлено про підозру у незаконному переправленні осіб через державний кордон України (ч. 3 ст. 332 КК України). Санкція статті передбачає покарання у вигляді позбавлення волі на строк до 9 років

Готуються підозри й іншим учасникам злочинної групи.