СБУ ліквідувала три канали втечі ухилянтів за кордон

сбу

Служба безпеки повідомила про блокування ще трьох схем незаконного виїзду громадян призовного віку за межі України — затримано чотирьох організаторів нелегальних трафіків.

Зловмисники підшуковували охочих втекти за кордон з підробленими документами. Такі послуги коштували від 2,5 до 5 тис. доларів, в залежності від місця проживання і терміновості виїзду.

Так, у Києві контррозвідники СБУ викрили ділка, який пропонував військовозобов'язаним чоловікам виїхати за кордон під виглядом волонтерів. Використовуючи зв’язки у місцевих благодійних фондах, зловмисник вносив своїх «клієнтів» до системи «Шлях» під виглядом водіїв гуманітарних вантажів.

Під час обшуку за адресою проживання фігуранта виявлено поліцейський жетон, що вважався втраченим. Його зловмисник використовував у протиправній діяльності.



На Львівщині затримано колишнього адвоката, який за гроші «гарантував» військовозобов’язаним безперешкодний виїзд з України на підставі фейкового «посвідчення» учасника громадської організації, який перевозить гуманітарну допомогу.

Ще двох фігурантів викрито на Рівненщині. Вони фіктивно працевлаштовували «ухилянтів» на посади водіїв у місцеву компанію, що здійснює міжнародні перевезення до країн Євросоюзу.

Наразі організаторам злочинної діяльності повідомлено про підозру за ч. 3 ст. 332 Кримінального кодексу України (незаконне переправлення осіб через держкордон). За всіма фактами тривають розслідування. Зловмисникам загрожує до 9 років з конфіскацією майна.