Затверджено порядок встановлення факту безпосередньої участі цивільних осіб у захисті України

посвідчення

Уряд затвердив порядок надання цивільним особам статусів особи з інвалідністю внаслідок війни або члена сім’ї загиблого (померлого) Захисника чи Захисниці України.

Відповідний проєкт урядової постанови, що розроблений фахівцями Мінветеранів, ухвалено під час засіданні Кабінету Міністрів України 7 липня, повідомляє Міністерство у справах ветеранів.

Йдеться про процедуру встановлення факту безпосередньої участі у захисті України цивільних осіб з 24 лютого 2022 року, які офіційно не були у складі жодної з українських силових структур.

На жаль, внаслідок одержаних поранень, контузій, каліцтв або захворювань під час безпосередньої участі в обороні країни від російських окупантів, багато таких цивільних стали особами з інвалідністю або загинули (померли). У зв’язку з цим, Законом № 2864 таких осіб віднесено до осіб з інвалідністю внаслідок війни, а рідних осіб, що загинули – до членів сімей загиблих Захисників і Захисниць України.



Згідно з затвердженим порядком, рішення про безпосередню участь цивільних осіб у захисті України буде прийматися утвореною Мінветеранів міжвідомчою комісією за заявою встановленого зразка та на основі:

  • довідки командира військової частини;
  • за її відсутності — засвідчених нотаріусом двох свідчень, або свідчення командира підрозділу, в зоні відповідальності якого перебувала особа.

За рішенням міжвідомчої комісії Мінветеранів видаватиме:

  • довідку за формою згідно з додатком 6 до постанови КМУ №413 — для осіб з інвалідністю внаслідок війни;
  • довідку за формою згідно з додатком до постанови КМУ №740 — для членів сімей загиблих (померлих) Захисників і Захисниць України.


Такі довідки будуть однією з необхідних підстав для подальшого встановлення органами соцзахисту населення одного зі статусів: особи з інвалідністю внаслідок війни або члена сім’ї загиблого (померлого) Захисника чи Захисниці України.

Також найближчим часом фахівці Мінветеранів проведуть низку робочих зустрічей з представниками українських добровольчих формувань, членами родин полеглих добровольців, аби обговорити можливі шляхи допомоги їм у зборі необхідних документів для пришвидшення процедури розгляду комісією та надання відповідних статусів.