Бюджетний комітет не проти звільнення обмежено придатних

поранений Фото © Kostiantyn Liberov / The Associated Press

Комітет Верховної Ради України з питань бюджету розглянув законопроєкт щодо звільнення військових, які визнані ВЛК обмежено придатними до служби та не призначені на посади.

Нагадаємо, що зареєстрований 29 травня законопроєкт № 9339 пропонує надати можливість звільнитися зі служби обмежено придатним військовослужбовцям після двох місяців перебування у розпорядженні командира у разі не призначення їх на інші посади, на яких вони можуть виконувати обов'язки з урахуванням стану здоров'я, підготовки й досвіду служби. Водночас військовослужбовець за бажанням може продовжити службу.

Бюджетний комітет і Міністерство фінансів України у своїх висновках зазначають, що реалізація законопроєкту не впливатиме на показники державного бюджету, зокрема не потребуватиме додаткових видатків державного бюджету та в межах компетенції не заперечують щодо розгляду законопроєкту за умови його доопрацювання.



Водночас зауважується, що порушені законопроєктом питання мають вирішуватися з урахуванням пропозицій Міністерства оборони та Генерального штабу Збройних Сил України щодо продовження заходів правового режиму воєнного стану та мобілізації, у тому числі призову на військову службу згідно з мобілізаційними планами.

Нагадаємо, що наприкінці червня був прийнятий закон, який встановлює додаткову виплату у розмірі 20100 грн для поранених військовослужбовців, які визнані ВЛК обмежено придатними або непридатними до служби з переоглядом через 6-12 місяців, та зараховані у розпорядження командирів. Цю доплату будуть платити з третього місяця й до закінчення перебування у розпорядженні (перші два місяці у розпорядженні виплачуються повне грошове забезпечення за останньою займаною посадою);