Українська армія відмовиться від призову, — Шмигаль

зсу

Україна відмовиться від призову, водночас всі проходитимуть обов'язкову службу в резерві.

Змінювати принцип комплектування армії будуть після перемоги над російськими загарбниками. Зокрема після завершення війни повертатися до призову на строкову військову службу, який існував до 2022 року не планується. Про це повідомив Прем'єр-міністр України Денис Шмигаль на спільній нараді з урядовцями та представниками Збройних Сил України.

«Після завершення війни Україна відмовиться від призову в тому вигляді, як він існував до війни. Основою нашої оборони стане професійна армія. Одночасно буде створено два компоненти резерву. Всі військовозобов’язані будуть постійно проходити обов’язкові навчання за визначеними військовими спеціальностями», — заявив Шмигаль.



Він зазначив, що першочергове завдання — це завершити перехід Сил безпеки та оборони України на стандарти НАТО. В усіх аспектах: від техніки та зброї до планування і аналізу.

Також на нараді обговорили військово-патріотичне виховання та розбудову системи національного спротиву.

Нагадаємо, що перед самою війною — 1 лютого 2022 року, Президент України Володимир Зеленський підписав Указ №36/2022 «Про першочергові заходи щодо зміцнення обороноздатності держави, підвищення привабливості військової служби у Збройних Силах України та поступового переходу до засад професійної армії», який передбачав заміну строкової служби на інтенсивну систему військової підготовки з 1 січня 2024 року, а також збільшення армії на 100 000 осіб з 2022 по 2025 роки.



Варто нагадати, що Україна вже частково відмовлялась від призову. Зокрема кілька років не проводився призов у Державну прикордонну службу, а у 2013 році оголосили про останній призов до ЗСУ, водночас Національна гвардія від призову строковиків не відмовлялася. У 2015 році призов було повернуто в ЗСУ, а у 2018-му й в ДПСУ.